Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 20. - Tivadar Napja

Lecke, krimi, Trianon - Olvasnivalók a Nemzeti Magazin friss számából

Hogyan kerül Trianon a színpadra? Miként kellene közösen beszélnünk kényes történelmi kérdésekről? Mi köze van a békediktátumnak a viszáki Tündérkerthez? Jó krimiíró volt-e Móricz Zsigmond? Milyen volt a magyar színházi élet Szlovenszkóban? Ezekről és még sok egyébről kínál érdekes olvasnivalót a Nemzeti Magazin.

 

A tartalomból

A lecke fel van adva

„Határon túliként sokáig az elszakított területek történetére voltam érzékeny, ezért volt számomra újdonság, hogy a megmaradt ország pusztulásáról milyen sok tárgyilagos elemzés, érzelmes jövendölés született, és nem csupán magyarok tollából. Ők aligha reménykedtek abban, hogy száz év múltán is leszünk még. Ehhez képest mit látunk?” (Vidnyánszky Attila)

Tizenhárom almafa a próbateremben
 
Trianontól a Tündérkertig

„Ott éltünk a román határ közelében, és fogalmunk sem volt arról, hogy Oradea Nagyvárad, Cluj Napoca Kolozsvár, és hogy ott is élnek magyarok, olyanok, akik ott születtek, és most magyarul beszélnek. »A múltat végképp eltörölni« – ez volt a hatalom célja.” (Szarvas József)

Tóth Auguszta és Szarvas József a Tizenhárom almafa színpadi próbáján

 

Forró mezők

„Mindenki gyanúba keveredik, és remélem, nagyon érdekes lesz a néző számára, ahogyan magában mérlegelhet: ki állhat a cselekményt beindító gyilkosság hátterében? Mit jelent az, hogy senki sem áll gyanú felett? Én tudom, hogy ő tudja, hogy mi tudjuk…” (Berettyán Nándor)

Első találkozás a díszlettel. Forró mezők a Gobbi Hilda Színpadon

 

Az összefogás hiánya

A színház és Trianon összefüggéseiről szóló sorozatunkban a csehszlovákiai magyar színházi élet két világháború közötti viszontagságairól olvashatnak. Kik voltak a Szlovenszkó meghatározó magyar igazgatói? Miért nem sikerült az erdélyi példát követniük? Ezekre a kérdésekre is választ ad Gajdó Tamás írása.

 

Színészeink a mozivásznon

A Nemzeti Színház művészei nemcsak színpadra lépnek, hanem több filmben is láthatók, vagy a közeljövőben. Betyármovie, komcsi vámpír, Oscar-remények és búcsúfilm…

 

A Nemzeti magazin ingyenes kiadvány. Megtalálható a Nemzeti Színházban, a színház Andrássy úti jegyirodájában, valamint a Művészetek Palotájában és számos további kulturális intézményben.

A friss magazin címlapja. Ha pdf-ben szeretné olvasni,  vagy a régebbi számok között is böngészne, kattintson a képre!

 

 

(2020. március 6.)