Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. március 28. - Gedeon, Johanna Napja

Magyar kitüntetést kapott Viktor Rizsakov orosz rendező

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki Viktor Rizsakov orosz színházi rendezőt. A kitüntetést Konkoly Norbert rendkívüli és meghatalmazott nagykövet adta át 2019. április 17-én, a moszkvai magyar nagykövetség dísztermében. Az ünnepségen részt vettek a Mejerhold Központ és az „Ijulanszambl” társulat színészei, valamint a nagykövetség és a Moszkvai Magyar Intézet munkatársai. Viktor Rizsakov a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét a magyar színházi életet gazdagító, példaértékű szakmai alázattal végzett rendezői tevékenysége elismeréseként kapta.

 

 

Szintén a díjátadó ünnepségen került átadásra a magyar kultúra oroszországi nagykövetének szóló oklevél. A Moszkvai Magyar Kulturális Intézet által kezdeményezett tiszteletbeli kinevezést 2019-től minden évben, a Magyar kultúra napja alkalmából olyan közszereplőknek adományozzák, akik tevékenységükkel elősegítik a magyar-orosz kulturális kapcsolatok fejlődését. Az oklevelet Hegyi Anita intézeti igazgató adta át Viktor Rizsakovnak.

 

 

Viktor Rizsakov – európai hírű, Sztanyiszlavszkij-díjas orosz rendező, színészpedagógus, díszlet- és jelmeztervező, a moszkvai Mejerhold Központ igazgatója. Darabjait színpadra vitte Oroszországban és külföldön – így Magyarországon – is. Magyarországon először a debreceni Csokonai Színházban, Vidnyánszky Attila meghívására rendezett 2007-ben. Olyan neves magyar művészekkel dolgozott együtt, mint Törőcsik Mari, Trill Zsolt, Szűcs Nelli, Szarvas József, Tóth Auguszta, Trokán Nóra, Fehér Tibor. Rendszeresen tart kurzusokat a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán működő Színházi Intézetben. A Nemzeti Színházban rendezett színdarabjai:  a Fodrásző, a Részegek, Éjjeli menedékhely (A mélyben) és az Álomgyár.

 

 

(2019. április 18.)