Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. március 29. - Aguszta Napja

Hír

Nemzeti Magazin

Köziszony, dac, skatulya

Olvasnivalók a Nemzeti Magazin november-decemberi számából

Othello fekete? Kinek a szemében? Mikor érzi magát jól egy színész a gonosz skatulyájában? Lehetséges dacból a művészet? Állt valaha szebb Ádám és Éva magyar színpadon? Hogyan kell Jézust játszani? Kik voltak a nemzeti „szürkéi”? Aki kíváncsi, a válaszokat megtalálja a Nemzeti Magazin november-decemberi számában.

 

Ízelítő a tartalomból.

 

Mi jön a bizalom után?

„A mi előadásunkban Othello nem fekete. Csak néha. Amikor a környezete feketének látja. Értsd: koszos, senkiházi feketének. A mi szemünkkel nézi magát. Talán mert fekete vagyok? – kérdezi önmagától” – mondja a Kiss Csaba rendező az Othellóról.

Desdemona és Othello / Ács Eszter, Horváth Lajos Ottó

 

Premier-portré a Jagót alakító Farkas Dénesről

„Ha meg akarom érteni a szerepet, a személyiséget, akit éppen a színpadon játszom, szembe kell néznem magammal! Hogy is vagyok én ezzel vagy azzal: emberi tulajdonsággal, magatartással, véleménnyel, értékítélettel? Ezek színészi szempontok.”

Jago / Farkas Dénes

 

Művészet dacból – 25 éves a Beregszászi Ilyés Gyula Magyar Nemzeti Színház

„Sinkovits megint feláll, jelentőségteljesen, ünnepélyesen. Van-e még másik magyar színház Kárpátalján? Nevettem magamban, hogy hát honnan volna, még ez az egy sincs meg. Nincs? Akkor legyen ez a nemzeti színház.”

Régi és új tagok a beregszászi színpad nézőterén

 

A Tragédia dicsérete

„Ilyen fiatal és védtelen (sugárzóan szép) Ádám és Éva talán még sosem állt magyar színpadon. S a férfi-nő kapcsolat ilyen árnyalt bemutatásával is ritkán találkozunk.” – Osztovits Ágnes írása Az ember tragédiája előadásáról.

Ádám és Éva az előadás nyitó képében

 

A „szürkék” fejedelme

Neves Shakespeare-színész lett, számos nagy szerepben nyújtott emlékezetes alakítást. Színész-pap volt, nemes prédikátor, filozóf mélységekkel teli tudós és tudatos művész. Alakját mára elfeledtük, ahogy azt is, hogy kik voltak a nemzeti szürkéi. (Gajdó Tamás írása Pethes Imréről)

 

Jézust játszani

Színházban sem mindennapi kihívás Jézust alakítani, hát még Csíksomlyón. Berettyán Nándor a hegymászók tudatosságával, izgalommal teli várakozással és egy váratlan betegséggel készült fel a nagy előadásra, amely szerinte végül magának a Gondviselőnek is örömet okozhatott.

Berettyán Nándor a csíksomlyói Nyeregben tartott előadáson  |  Fotók: Eöri Szabó Zsolt

 

„Mindig az oroszt játszom!”

A legújabb magyar történelmi thrillerben szovjet tisztként tűnik fel Varga József. A Nemzeti színésze beszél alakításáról a Trezor című moziban, és arról, hogy miért nem nézi vissza magát soha. Szinte soha. Varga József – ezúttal a Trezorban.

 

*

A Nemzeti magazin ingyenes kiadvány.
Megtalálható a Nemzeti Színházban, a színház Andrássy úti jegyirodájában, valamint a Művészetek Palotájában és országszerte a Líra könyvhálózat üzleteiben is.

(2018. december 10.)