Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 25. - Márk Napja

A kiállítás a két ünnep között is látogatható (december 27-től 30-ig)

Mária - kiállítás

December 2-től 30-ig

A várakozás heteiben, Advent időszakában egy különleges magángyűjteménynek ad helyet a Nemzeti Színház. A világ minden tájáról származó műalkotások, emléktárgyak, Szűz Mária ábrázolások képezik Gera Olga évről-évre gyarapodó gyűjteményét.

A kiállítást december 2-án, délelőtt 10 órakor nyitotta meg a színház balkon szintjén Gera Olga, a gyűjtemény tulajdonosa, gondozója. Köszöntőt mondott: Vidnyánszky Attila vezérigazgató.

A Mária-kultuszt maga az Úr Isten indította el azzal, hogy kiválasztott egy fiatal lányt Szent Fia édesanyjává - írja Böjte Csaba a kiállítás ajánlójaként, majd így folytatja: Az angyal örök érvényű, a Szentírásban leírt csodaszép szavait ismétli meg az Egyház. A Máriát megszólító hívek e szép köszöntéshez áldást mondva megfogalmazzák kérésüket, és már meg is van a Miatyánk után a leggyakrabban mondott imádságunk: „Üdvözlégy, Mária, kegyelemmel teljes! Az Úr van teveled. Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse, Jézus. Asszonyunk, Szűz Mária, Istennek szent anyja, imádkozzál érettünk, bűnösökért, most és halálunk óráján. Ámen.”

A kiállítás látogatása  színháznyitástól (a színházi előadások megkezdése előtt egy óra) az előadások végéig lehetséges.
A kiállítás a két ünnep között is megtekinthető (december 27-től 30-ig) .

A tárlók között sétálva rádöbbenhetünk, hogy mi, magyarok, kik ősidőktől fogva és Szent István akaratából Nagyasszonyunknak tartjuk Máriát, nem vagyunk egyedül, lám, a többi nép is tiszteli, szereti a Boldogságos Szűzanyát! István király neki ajánlotta fel országunkat, innen a név: Regnum Marianum azaz Mária Országa.  „Ha Magyarország megtalálja Nagyasszonyát, akkor életet talál.”  - íta egykor Mindszenty József.

A gyűjtemény tartalmaz festményeket, szobrokat, könyveket, képeslapokat, egy részük a világ különböző híres Mária-kegyhelyeiről származik. A kiállítás közelebb szeretné hozni a látogatók számára Mária alakját. Oly sok minden elválaszt és megoszt bennünket ezen a világon, jó látni, hogy Mária, Mennyei Édesanyánk milyen sok néppel összeköt!

 

 

 

 

(2018. november 28.)