Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 24. - György Napja

Hír

Tehetség Határok Nélkül 2018

Gyermekvédelmi gála

A Nemzeti Színház vezetése évek óta elkötelezett a hátrányos helyzetben nevelkedő tehetségek segítésében, így szakmai támogatásával és a helyszín biztosításával 2018-ban ismét lehetőséget ad a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak (SZGYF), hogy színpadán megszervezhesse a gyermekvédelmi gálát.

A 2017-es gála egyik fellépője

Ez egy olyan színtér, ahol a gyermekvédelmi szakellátásban, gyermekotthonokban vagy nevelőszülői ellátásban nevelkedő 7-24 éves gyermekek és fiatal felnőttek lehetőséget kapnak arra, hogy megmutathassák tudásukat különböző előadóművészi kategóriákban. A nemzeti összetartozás napjához kapcsolódó eseményen rendszerint határon túlról érkező, hátrányos helyzetű, tehetséges fiatalok produkciói is helyet kapnak és aratnak sikert a közönség előtt.

Az idei, 2018-as gálára 16 magyarországi megyéből kaptak meghívást főképpen azok az SZGYF fenntartásában működő intézmények növendékei, akik a Varázscsepp tehetségkutató verseny 3 fordulós rostája után a legjobbaknak bizonyultak. Egyes esetekben pedig a megyei kirendeltségek személyes ajánlásai alapján döntötte el a szakmai bizottság, hogy kik léphetnek fel a színházban. Öt különböző kategóriában készülnek az ijfú művészek: ének, tánc, hangszer, vers és próza valamint egyéb előadóművészet.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság és a Nemzeti Színház közötti tehetséggondozó együttműködés célja tehát az, hogy ezek a tehetséges gyermekek láthatóak legyenek mindenki számára, hogy ösztönözzék őket az önkifejezés fejlesztésére, segítséget nyújtsanak céljaik eléréséhez, továbbá, hogy az esemény által és annak résztvevőin keresztül erősítsék a társadalmi esélyegyenlőséget és toleranciát.

Fontos cél az is, hogy a gálára való felkészülés a fiatalok életpályáját előkészítő folyamatos tehetségfejlesztő munka legyen, a fellépés maga pedig egy emlékezetes, felemelő pillanat. Ebben a felelős
munkában az intézményeken, nevelőkön, felkészítő tanárokon és a Nemzeti Színház önkéntesen segítő művészein túl idén fontos szerepet vállal Maróthy Zoltán, a Kőbányai Zenei Stúdió zenetanára is, valamint Sárközi Gyula, a Madách Tánciskola alapítója, aki már évek óta foglalkozik állami gondoskodásban élő gyermekek oktatásával.

A 2017-es gála résztvevői

Az idei Tehetség Határok Nélkül gála operatív megszervezését a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fővárosi Kirendeltsége fogja össze, a Nemzeti Színház, a Cseppkő Gyermekotthon és a Főigazgatóság országos központjának közreműködésével. A szervezők bíznak abban, hogy a felkészülés és a fellépés során a fiatalok tehetségük és kitartásuk révén megtapasztalják saját erőforrásaikat, a művészet erejét, és persze a siker ízét. A közönség pedig remélhetőleg életreszóló élményekkel gazdagodva tér haza és teszi le voksát a fellépő tehetséges gyermekek mellett, akik joggal érdemelnek elismerést és támogatást.

(2018. május 31.)