Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 20. - Tivadar Napja

Hír

2018. február 18., 15 óra

A Magyar Széppróza Napja

Versek szódával - Jókai

 

A közkedvelt irodalmi talk-show az első ízben megrendezésre kerülő Magyar Széppróza Napja alkalmából nagy írónk születésnapján Jókai Mórt igyekszik közel hozni a közönséghez kevésbé ismert vonásai tükrében. Hagyományainknak megfelelően a beszélgetéseket vetítés, zenei és színészi produkciók gazdagítják.

Vendégek: Fehér Béla író, Hansági Ágnes irodalomtörténész, Kovács István színművész, Papp Zsuzsanna grafológus

 

Közreműködik: Tóth János Gergely színművész, valamint a Szifon zenekar (Bálint Gergő – szaxofon, Honfi Imre Olivér – gitár, ének, Kiss Zsolt – dob,Pengő Csaba – nagybőgő)

 

Műsorvezető: Lázár Balázs színművész, költő

 

Időpont: 2018. február 18., 15.00

Helyszín: Nemzeti Színház, Kaszás Attila-terem (1095 Budapest, Bajor Gizi park 1.)

 

A belépés ingyenes. Kérjük, hogy jegyigényét a következő e-mail címen jelezze: versekszodaval@gmail.com

 

Háttér:

A Magyar Írószövetség Választmánya - a 2017. november 13-i ülésén hozott döntése értelmében - kezdeményezte, hogy 2018. február 18-án, Jókai Mór születésnapján első ízben, majd attól kezdve minden évben ezen a napon rendezzék meg Kárpát-medence szerte a Magyar Széppróza Napját.
Mindannyian tanúi vagyunk annak, hogy a szintén a Magyar Írószövetség kezdeményezésére első alkalommal 1964. április 11-én megünnepelt Magyar Költészet Napja az évtizedek során milyen jelentősen hozzájárult a magyar verskultúra fejlődéséhez, a költészet társadalmi megbecsüléséhez. A Magyar Írószövetség indítványozta annak idején a Magyar Dráma Napját is, amelyet 1984 óta ünnepelünk szeptember 21-én, Az ember tragédiája ősbemutatójának évfordulóján.
Jókai Mór születésnapja azért alkalmas a próza ünnepének a megrendezésére, mert írói életműve mai napig a magyar irodalom egyik legnagyobb, megkerülhetetlen teljesítménye, regényíróként is máig megőrizte jelentőségét a nemzeti irodalomban, komolyan hozzájárul történelmi önismeretünkhöz és identitásunk megőrzéséhez. Emellett Jókai Mór volt az első, modern értelemben vett hivatásos prózaírónk, aki írói és szerkesztői munkásságából élt, közéleti szerepeit is íróként viselte. A maga korában műveit számos nyelvre lefordították, és világszerte elismeréssel fogadták, nagyra értékelték. Művei itthon és külföldön egyaránt népszerűek voltak az olvasók és az irodalmárok körében, könyvei szinte máig példátlanul nagy számban kerülnek kiadásra és fogynak el.
A Magyar Írószövetség kezdeményezését az Emberi Erőforrások Minisztériuma elfogadta és támogatásra méltónak találta. Így 2018-ban első ízben megrendezésre kerülhet a Magyar Széppróza Napja ünnepségsorozat, amelynek eseményei február 12-től 23-ig zajlanak országszerte és a határon túl.
Forrás: a rendezvénysorozat hivatalos honlapja www.magyarszepprozanapja.hu
 
 

(2018. február 7.)