Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. május 24. - Eszter, Eliza Napja

Hír

SzínházTechnikai Fórum 2017

Nemzetközi SzínházTechnikai konferencia és SCENI-TECH 2017 Színháztechnikai kiállítás

Időpont: 2017. május 17-18.

Helyszín: Dürer Rendezvényterem (1146 Bp., Ajtósi Dürer sor 19-21)

 

A Magyar SzínházTechnikai Szövetség 2004-ben rendezte meg első ízben a SCENI-TECH színháztechnikai kiállítást, valamint az azt kísérő színházi szakmai konferenciáját a SzínházTechnikai Fórum-ot.

Idén minden eddiginél több kiállító részvételével nyílik meg az esemény május 17-én, és a kétnapos, az NKA, valamint több szakmai szervezet által is támogatott, május 17-18-án megtartandó nemzetközi konferencia programja is igen gazdag lesz. A jelenleg már elindult, valamint a közeljövőben induló kulturális felújítások és beruházások – Budai Vigadó, Magyar Állami Operaház, Eiffel Csarnok, Városliget Színház, Csiky Gergely Színház, Magyar Zene Háza, hogy csak néhányat ragadjunk ki – kapcsán a konferencia a színháztechnológia gyors fejlődését és az előadásokban játszott fontosságát állítja reflektorfénybe.

A külföldi- és magyar színháztechnológiai előadásokon túl hallhatók lesznek előadások a legmodernebb LED technológiájú színpad-világítási megoldásokról, valamint színházi előadásokra adaptált vizuáltechnikai rendszerekről is.

A rendezvényekkel párhuzamosan kerül megrendezésre a Színházi Műszaki Vezetők Országos Találkozója is, mely idén a díszletgyártás összetett kérdéskörét helyezi a tanácskozás fókuszpontjába, nem feledkezve meg az ehhez szükséges speciális színházi szakmák mestereinek kiöregedéséről és pótlásuk nehézségeiről sem.

A technikai programokat két különleges kulturális esemény is színesíti. Az egyik egy makett-kiállítás, mely Bagossy Levente díszlettervező elmúlt évekbeli munkáiból válogat. A nagy gonddal és aprólékos munkával elkészített makettek bepillantást engednek a díszlettervezés művészi, valamint a későbbi díszletgyártás technikai megoldásaiba.

A másik esemény Turnai Tímea: A színpadi látvány művészi útjai, Térteremtők című tárlat videó bemutatása, mely a PIM-OSZMI szcenikai gyűjteményének, az 1970-es és 1980-as évekhez köthető látványterveiből válogatva jött létre. A videó-bemutató az akkori legismertebb látványtervezők – a teljesség igénye nélkül: Antal Csaba, Bachman Gábor, Csányi Árpád, Donáth Péter, Drégely László, El Kazovszkij, Khell Csörsz, Khell Zsolt, Makai Péter, Najmányi László, Pauer Gyula, Szegő György, Székely László, Szlávik István - nagyított látványterveiből válogat. A Turnai Tímea által készült, a Térteremtőket és rajzaikat bemutató, gazdagon illusztrált kötet bemutatója 2017. május 30-án, délután 4-kor lesz a Hadik Irodalmi Szalonban.

 

A Sceni-Tech 2017 és a SzínházTechnikai Fórum 2017 programjaira minden érdeklődőt sok szeretettel várnak a rendezvény szervezői.

 

Az összes eseményre és programra ingyenes a belépés, de regisztrációhoz kötött, melyet előzetesen (www.msztsz.hu), és a helyszínen is meg lehet tenni.

 

Friss hírek, aktualitások a rendezvény blogján is megtalálhatók http://scenitech.blog.hu/ .

 

Magyar SzínházTechnikai Szövetség Elnöksége

 

 

(2017. május 11.)