Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 16. - Csongor Napja

Hír

Nyitott színház

Testvérvárosok is találkoznak a Nemzeti egy-egy előadásán

A színház kinyitotta kapuit: minden lehetőséget megragadunk, hogy ezt az egyszerű mondatot a lehető leggazdagabb tartalommal töltsük meg. Évadonként több száz eseményt hozunk létre: aktív szerepet vállalunk az ismét éledező amatőr színházi, az ifjúsági és felnőtt versmondó mozgalmak támogatásában, újabban pedig lehetőséget teremtettünk arra is, hogy magyar iskolák határon túli testvériskoláikkal találkozhassanak a Nemzetiben. Több ezer fiatalt sikerült már vendégül látnunk, köztük olyan, nehéz körülmények között élőket is, akiknek eddig, segítség híján, nem volt lehetőségük utazni, és színházba menni. A legújabb ilyen programunk a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány (PADOC) segítségével valósul meg.

A csoportoknak bemutatjuk a színház működését: bepillanthatnak a kulisszák mögé, találkozhatnak színészekkel és a színház vezetőivel, drámapedagógusunk pedig az általuk választott előadáshoz kapcsolódó foglalkozást vezet számukra. Az idei programban beregszászi, bácskertesi, csapi, vasvári, csíkszeredai, zentai, diákok vettek már részt. Az évad végéig pedig még várjuk a Marosvásárhelyről érkezőket, illetve a testvérvárosi programon belül a csíkcsomortáni, máriapócsi és solymári valamint a Farkaslakáról és Lengyeltótiból jelentkezett   tanulókat. A program kedvenc előadásai a Fekete ég - Molnár Ferenc: A fehér felhő, a Csongor és Tünde, az Isten ostora, Az Úr komédiásai, a Cyrano de Bergerac, az Éden földön, a Liliomfi és a János vitéz. 

Képriportunk május 11-én készült, a János vitézt választó testvérvárosok, Bácskertes (Kupuszina), Csap és Vasvár találkozóján.

-eori

(2017. május 17.)