Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. március 28. - Gedeon, Johanna Napja

Emlékezés

Jászai Mari-díjasokkal emlékeztek Jászai Marira

Február 24-én pénteken volt a legendás színésznő, Jászai Mari 167. születésnapja, melyre nem csak szülőfalujának mai lakói emlékeztek, de három színház három Jászai Mari-díjas színésze is. Söptei Andrea a Nemzeti, Gáspár Sándor a Vörösmarty, Maszlay István a Kisfaludy Színházból érkezett a megemlékezésre Ászárra a Nemzeti Színház stratégiai igazgatójával, A. Szabó Magdával.

A több mint száz ünneplőt Zséfár Csilla, a művelődési ház igazgatója köszöntötte a felejthetetlen emlékű színművész szülőházának udvarán, majd Pekár Zsolt Ászár polgármester mondott beszédet. Egyebek között arról beszélt, hogy Jászai Mari 1850 február 24-én született a községben, a Fellner Jakab által tervezett sörház szomszédságában, melynek felépítésében édesapja is részt vett ácsmesterként. Szólt arról is, hogy ma már csak négy olyan ember lakik a faluban, akik – ha csak rövid ideig is – de együtt élhettek Jászai Marival.

Gáspár Sándor színművész részletet olvasott fel Jászai Mari naplójából, Söptei Andrea és Maszlay István egy-egy prózával illetve verssel emlékeztek meg Jászai Mariról. Végül az önkormányzat, a Nemzeti Színház és a civil szervezetek koszorúit heleyezték el a legendás színész szülőházának a falán.

 

"Gertrudis és Melinda"  
Söptei Andrea, májusi Bánk bán bemutatónk Melindája,
Jászai Mari Gertrudis-jelmeze mellett.
Gertrudist Udvaros Dorottya alakítja majd.

 

Forrás: KEMMA, Nemzeti Színház

(2017. február 25.)