Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. március 29. - Aguszta Napja

Hír

Olvasnivaló

Történelem, álomügynök, ’56

Megjelent a Nemzeti Magazin december-januári száma

Történelmi drámák – történész, filozófus és rendező szemmel. Nézőpontok – Balázs Géza, Kukorelly Endre. ’56 és a Nemzeti. Mécs Károly és Lengyel György színháza… és sok egyéb olvasható még a Nemzeti Magazin legfrissebb számában, a címlapon Szűcs Nellivel a Részegek című előadásból.

Történelem a színházban

Ürügy vagy „szereplő” a történelem a színpadon? Beszélhetünk ma is történelmi drámákról? Hogyan jelenik meg a múlt a színpadokon ma? Feladata-e a Nemzeti Színháznak a múlttal való foglalkozás? A témáról Gerő András történész, Horkay Hörcher Ferenc politikai filozófus, esztéta és Vidnyánszky Attila rendező-igazgató beszélgettek.

Dózsa László és Mécs Károly a Töth Ilonka című előadásban | Fotó: Eöri Szabó Zsolt
Mécs Károly: A színész álomvilággal ügynököl

„Lehet anekdotázgatni, esetleg részletezni a történelmi változásokat, vagy okosan elemezni, miként hatott a színész személyére egy-egy szerep… Ez mind-mind érdekes lehetne, csak a lényeghez semmi köze.”

 

Lengyel György: „Mindenféle színházban hiszek”

„Egész életemen át színházi mindenevő voltam. Ezért tudtam tanulni a különböző színházi irányzatoktól, és élvezni őket. Ezt tanítottam, erről írtam, szerkesztettem könyveket.”

Lengyel György  |  Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

Nyertesek

Két hányatott sorsú ember egymásra talált és összekapaszkodott. Aztán kaptak egy esélyt az élettől, hogy hatszáz millió forint erejéig váltsak valóra mindazt, amire addig gondolni sem mertek. Kiss Csaba drámát írt „belőlük”. Hogyan lesz a valóságból színdarab?

 

 

A Nemzeti Magazin ingyenes kiadvány. Megtalálható a Nemzeti Színházban, a jegyirodánkban és országszerte a nagyobb Alexandra könyvesboltokban. Olvasható a neten is.

(2016. december 28.)