Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 20. - Tivadar Napja

Algériában aratott sikert a Nemzeti Színház Fodrásznője

A Nemzeti Színház előadása november 5-én a Béjaia-i Nemzetközi Színházi Fesztiválon (FITB) vett részt. A színház munkatársai is így tapasztalták, de a Le Temps d’Algérie napilap híradása szerint is lenyűgözte az előadás a közönséget.

Az észak-afrikai fesztiválon Magyarország mellett Franciaország, Portugália, Irak, Pakisztán, Egyiptom, Szíria, Kongó, Szenegál, Svájc, Németország, Olaszország és Szerbia színházi produkciói vettek részt. Rengeteg fiatal volt a nézőtéren – ami talán az ingyenes színházlátogatási lehetőségnek is köszönhető -, akik rendkívül érzékenyen, az európai néző számára szokatlanul reagáltak. Különösen nagy sikere volt Szűcs Nellinek, akinek az előadásbeli zenés–táncos jelenetét a többségében kabilokból álló helyiek a balkonról hangos ovációval fogadták. Nyílt színi tapsot kapott néhány prózai jelenet is, például a darab legvégén e néhány gondolat: „Csak szeretni akartam. Bárkit, valakit. Hogy bármi áron utódokat hagyjak magam után. Hiszen azért születtem, hogy szüljek.” (Rideg Zsófia és Adélaide Pralon fordításában francia felirattal ment az előadás.)

 Omar Fetmouche fesztiválszervező ,tőle balra  Pritz Helga magyarországi nagykövet

Elgondolkodtató, hogy az afrikai kontinensen egy orosz szerző darabja egy magyar társulat előadásában mennyire mélyen megérintette a közönséget. Az előadást követő sajtótájékoztatón a helyi újságírók és az ott maradt rajongó nézők izgalmas kérdéseket tettek fel a színészeknek. Mivel nem mindenki fért be a 450 fős terembe, az utcán kivetítőkkel élőben közvetítették a darabot. A színház előtt egy bejaia-i fodrász várta Szűcs Nellit, hogy közös fotót készíthessen vele. A Nemzeti Színház előadása a marokkói és dél–afrikai színházi szakemberek tetszését is elnyerte, a Viktor Rizsakov rendezte Fodrásznő meghívást kapott ezekbe az országokba.

(2015. november 9.)