Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 23. - Béla Napja

Hír

MNT FEST

Szentivánéji álom a Macedón Nemzeti Színház fesztiválján - díjat kapott Vidnyánszky Attila

Részt vettünk a Macedón Nemzeti Színház fesztiválján. A nemzetközi találkozóra a Szentivánéji álom című produkciónkat hívták meg, David Doiashvili rendezését. A Nemzeti így tehát egy grúz rendezéssel színesítette a május 27-től július 3-ig tartó programot.
 


Az 1963-as szkopjei földrengés után teljesen újjáépített Nemzeti Színház impozáns nézőtere. Mint ismeretes, az "új" színház megnyitóján Az örök ház című produkciót mutatták be, amelyet a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) közönsége is láthatott. Az előadás hatalmas történelmi tabló, azóta is nagy sikerrel fut Szkopjében.
 



A fesztiválra Szófiából, Belgrádból, Podgoricából, Istanbulból, Tbilisziből hívtak előadásokat. A nézők egyebek között láthatták a Három nővért, az Egy őrült naplóját, a Chicago-t... A házigazdák és a közönség egyaránt lelkesen fogadta a Nemzeti Színház képviselőit, a művészeket és az előadást pedig  hangos, bekiabálós ünnepléssel. A Macedón Nemzeti Színház fennállásának 70. évfordulóján rendezett fesztiválon rangos kitüntetéseket is kiosztottak.
 

Vidnyánszky Attilát a a szkopjei színház "Kimagasló színházi teljesítményért" adományozható díját vehette át a színpadon. 
 


Az elismeréssel járó nagyméretű terrakotta plakett ihletője Dávid 41/42 zsoltára, Az éneklőmesternek: "Mint a szarvas kívánkozik a folyóvizekre, úgy kívánkozik az én lelkem hozzád, oh Isten!" Az elmúlt évben ugyanezt az elismerést kapta a Szkopjében vendégszereplő Globe Színház társulata.
 

Jordan Plevneš író, Elizabeta Kancsevszka-Milevszka macedón kulturális miniszter, Dejan Lilic a Macedón Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház igazgatója és Dejan Projkovski a  Macedón Nemzeti Színház művészeti igazgatója a MITEM-en  |  Fotó: Eöri Szabó Zsolt
 
Fesztiválprogram a Macedón Nemzeti Színház honlapján
(Az oldalról angol prospektus is letölthető.)
 
 
 

(2015. június 12.)