Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 19. - Emma Napja

Turnézik a Nemzeti

 

Az Ahogy tetszik lengyelországi vendégjátékával kezdte a 2014/2015-ös évad nemzetközi turnéit a Nemzeti. Az európai Shakespeare Network hét tagjának egyike a gdanski fesztivál. A hálózat helyszíne Craiova is, ahol nemcsak Románia, hanem egész Európa egyik legrangosabb seregszemléjét rendezik: tavasszal itt aratott nagy sikert a Silviu Purcărete által rendezett Ahogy tetszik. Gdanskban német, orosz, bolgár, lengyel és amerikai társulatok előadásai között szerepeltünk.

 

***

 

A következő turnéállomás Oroszország legpatinásabb teátruma, az 1756-ban alapított szentpétervári Alexandrinszkij Színház. Az orosz kortárs színházi élet meghatározó intézménye 8. alkalommal rendezi meg nemzetközi fesztiválját, amelyen eddig - többek között - olyan jeles társulatok szerepeltek, mint a bécsi Burgtheater, a budapesti Katona József Színház, a milánói Piccolo Teatro, a moszkvai Művészszínház és a párizsi Comédie Française. 

A több mint egy hónapos eseménysorozat egyik különlegessége az Alexandrinszkij igazgatójának a rendezése lesz: Valerij Fokin a 200 éve született Lermontov Álarcosbálját Mejerhold 1917-es színháztörténeti jelentőségű előadását megidézve viszi színre. 

A moszkvai Művészszínház, a lengyel Teatr Narodowy és a francia Vivarium Studio mellett a budapesti Nemzeti Színház két előadással is szerepelt a fesztiválon. A százharminc fős szereplőgárdát mozgató monumentális drámai oratórium, a Johanna a máglyán mellett a repülés víziójáról szóló Mesés férfiak szárnyakkal című produkció utazott Szentpétervárra. A Mesésnek már komoly fesztiválmúltja van, hiszen a Pécsi Országos Színházi Találkozó után meghívást kapott a jaroszlavli Volkov Fesztiválra és szerepelt a Bukaresti Nemzeti Színházban is.

***

Az idénynyitó turnésorozat utolsó tervezett állomása a lengyelországi Radom, ahol 1993 óta kétévente rendeznek Nemzetközi Gombrowicz Fesztivált. A színházi groteszk lengyel atyjának tiszteletére szerveződő találkozóra a Nemzeti idei évadjának első bemutatója, az Operett utazott.

 

Adatok:

Nemzetközi Shakespeare Fesztivál
Gdansk, Lengyelország  - 2014. október 2.

William Shakespeare: Ahogy tetszik, rendező: Silviu Purcărete

*

Nemzetközi Alexandrinszkij Színházi Fesztivál
Szentpétervár, Oroszország - 2014. október 9., 10.

Arthur Honegger – Paul Claudel: Johanna a máglyán, 
Oleg Zsukovszkij – Szénási Miklós – Lénárd Ödön: Mesés férfiak szárnyakkal
Mindkét előadás rendezője: Vidnyánszky Attila

*

Nemzetközi Gombrowicz Fesztivál
Radom, Lengyelország - 2014. október 25.

Witold Gombowicz: Operett, rendező: Andrzej Bubień
 

(2014. október 17.)