Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 19. - Emma Napja

Zajos sikert arattunk

A Harag György Színtársulat alapításának 60. évfordulója alkalmából rendezett rendezvénysorozat szinte teljes egészében kitöltötte a szombati napot.
 
Reggel 9 órakor egy kisbusz indult, hogy körbejárja a szatmári és környékbeli temetőket, ahol egykori színművészek nyugszanak. A megemlékezők kis csapata koszorút helyezett el a sírokon, sőt, ellátogattak Tasnádra is, ahol megkoszorúzták Harag György emléktábláját is. (...) A nap fénypontja a Szakszervezetek Művelődési Házában tartott előadás volt, amelyen a budapesti Nemzeti Színház tagjai kápráztatták el játékukkal a szatmári közönséget. A Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház első külföldi vendégelőadása volt ez. Szatmárnémetiben egyébként ezidáig mindössze egyetlen alkalommal, több mint 20 évvel ezelőtt vendégszerepelt utoljára a budapesti Nemzeti Színház, akkor is erdélyi szerző művével (az Advent a Hargitán című Sütő András-dráma színrevitelével).
 
 
 
Korábbi hírünk (2013.10.03)
Díszelőadásként szerepel Szatmárnémetiben a Vitéz lélek. 
 
A Nemzeti Színház küldetésének tartja, hogy előadásai eljussanak a vidéki és a határon túli közönséghez is. Az első vendégjátékra szombaton Szatmárnémetiben kerül sor. Október 4-6. között ünnepli Szatmárnémetiben az állandó magyar társulat megalapításának 60 éves évfordulóját. 1993-ban vette fel az Északi Színház magyar társulata az alapító igazgató és legendás rendező, Harag György nevét. A Harag György Társulat díszelőadásként hívta meg a jubileumra a Nemzeti Színház első bemutatóját, Tamási Áron művét, a Vitéz lelket. 
 
Szatmárnémetiben eddig mindössze egyetlen alkalommal, éppen 20 évvel ezelőtt ( a 40 éves jubileumon) vendégszerepelt a budapesti Nemzeti Színház, a Sütő András drámájával, az Advent a Hargitán előadásával.
 
Fotó: Czinzel László


Szatmárnémeti után ismét a Nemzetiben látható a darab, majd 19-én a Vitéz lélek turnéra indul. 

 
Az állomások:
Ungvár - október 19. 
Munkács - október 20. 
Beregszász - október 21-23. 
Debrecen - október 25-27.
 

(2013. október 3.)