Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Díj

Junior Prima Díjat kapott Barta Ágnes

Friss:
Vasárnap a Roccó és fivérei című előadásunk végén hatalmas virágcsokorral köszöntötték kollégái és a színház igazgatója Barta Ágnes művésznőt kitüntetése alkalmából. Barta Ágnes Nadia szerepét formálja meg az előadásban.

 

***

Junior Prima Díjjal ismerték el Barta Ágnes munkáját. A Nemzeti Színház fiatal színésznője egyike annak az öt 30 év alatti tehetséges művésznek, akiket ebben az évben méltónak találtak az elismerésre a színház-, film- és táncművészet kategóriájában. A díjat szeptember 20-án vehették át a kitüntetettek.
A díjazottak

 

A szakmai zsűri mintegy ötven 30 évnél fiatalabb művész közül választotta ki az idei nyerteseket.
Barta Ágnes, a Nemzeti Színház, Benedek Dániel, a kaposvári Csiky Gergely Színház, Hartai Petra, a Budaörsi Latinovits Színház, Koltai-Nagy Balázs, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja és a jelenleg szabadúszó Vilmányi Benett érdemelte ki a zsűri döntése értelmében.
A bíráló testületet Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja, Káel Csaba rendező, a Müpa vezérigazgatója, Máté Gábor színész-rendező, a Katona József Színház igazgatója, Oberfrank Pál színész-rendező, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, Orlai Tibor színházi producer és Rudolf Péter színész-rendező,a Vígszínház igazgatója alkotta.
„Nagyon örültem a díjnak, hiszen nagy presztízsű, fontos szakmai elismerés ez a fiatal színházművészek körében. Úgy érzem, visszaigazolta azt a sokszor eléggé feszített munkát, amiben részem volt az elmúlt években.” – így reagált a díjra Barta Ágnes.
A színésznő arról is beszélt, jól érzi magát a Nemzeti Színházban, és elégedett azokkal a feladatokkal, amelyekkel találkozott az elmúlt években. „Egyenes út vezetett ebbe a társulatba, hiszen Vidnyánszky Attila volt az osztályfőnököm a Kaposvári Egyetemen, ő hívott ide. Szerencsésnek mondhatom magam, mert nagyon sok jó feladatom volt a pályám elejétől fogva, és – ahogy a díjátadón is elmondtam – szerencsés pályakezdő az, akit rögtön nehéz feladatokkal is terhelnek, ezekből kijutott nekem is. Már a vizsgaelőadásunk, a Psyché is hatalmas munka volt, egyből mélyvizet jelentett. Azután sorra kaptam a remek szerepeket, amelyekben bizonyíthattam.
Nagyon szeretem a Woyzeck Marie-ját, a Rocco és fivéreiből Nadia szerepét, de ugyanígy közel áll hozzám A kertész kutyájából Marcela, vagy az Egri csillagokból Vicuska figurája is. Másféle feladat volt, kicsit könnyedebb a Házasság Palermóban című darabból Doralice, ebben a komikus vénámat is megcsillanthattam. Érdekes, hogy leginkább a drámai karakterek találtak meg eddig, kíváncsi volnék magamra egy úgynevezett társalgási darabban, olyat például még nem próbáltam. Mint ahogy eddig kimaradt Csehov vagy Shakespeare is a „repertoáromból”, de majd csak eljönnek ezek is. Persze szívesen kipróbálnám magam a színház mellett filmen is, szeretem a színészi változatosságot.”

(2022. október 03.)