Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Nyílt nap 2016

A néző is olyan, mint a színész. Valahol mindig gyerek marad...

Nyílt napunk képekben és tudósításokban

A néző is olyan, mint a színész. Valahol mindig gyerek marad - mondta Szűcs Nelli színésznőnk az Origo munkatársának, aki érdekes riportban számolt be Nyílt napunkról. Az MTI munkatársát elsősorban a közelgő Tóth Ilonka bemutatónkról szervezett beszélgetés érdekelte. A nézők birtokba vették a színház valamennyi közösségi terét, a kulisszajáráson pedig az amúgy elzárt területeket is bejárták. Fogytak a bérletek, gazdára talált a tíz exkluzív Évadkönyv. A legtöbben a Csongor és Tünde előadásra váltottak jegyet, ezt követte a két közelgő új bemutató A krokodilus és a Szenvedély.

 

Dosztojevszkíj és derű?

Hát ez hogy? - kérdezték többen, böngészve az új évad műsortervét. A krokodilust nem nagyon ismerik Magyarországon, ahogy Dosztojevszkij humoros, szatirikus oldalát is csak nagyon kevesen. Reméljük szeretni fogják a nézők, mert az biztos, hogy "Nem indennapi darab készül", ahogy a Kultúra.hu munkatársa írta. A különleges látványvilágot, a különleges hangvételt Valerij Fokin, a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház vezetője álmodja színpadra.

Krokodilok a Nemzeti medencéjében a Nyílt napon, októbertől pedig a Nagyszínpadon

A darab egy pétervári hivatalnokról szól, akit lenyel egy krokodil. A fenevad gyomrából aztán világosságot és új eszméket hirdet. Mert özönlenek az újságírók, villannak a vakuk, és ő elhiszi, hogy "valaki" lett. Ma ez nagyon jellemző - meséli Szarvas József, a krokodil tulajdonosa, akire a "a baleset" után szintén rámosolyog a szerencse, hiszen tegnap még 130 kopejka volt a napi bevétele, most pedig egymillió lesz.

 

Bergman Szenvedély című művét Kiss Csaba rendezésében október 15-én mutatjuk be a Gobbi Hilda Színpadon. Különleges, erős atmoszférájú előadás lesz – márt tartottunk egy zártkörű főpróbát is. Kiss Csaba a Nyílt napra is egy különlegességgel rukkolt elő, a Magyar Dráma Napját ünnepeltük A főnyeremény  című új darabjának felolvasószínházi bemutatójával.  Az esten itt volt a darab főhőse Andraschek László aki 2013-ban 632 millió forintot nyert a Skandináv lottón. 

Andraschek László és családja a Főnyeremény bemutatóján

 

 

A legnagyobb média érdeklődést a Tóth Ilonka című darab közelgő bemutatója és a bemutató alkalmából rendezett beszélgetés váltotta ki. Ime a beszélgetés fontosabb pillanatai az MTI tudósítójának szavaival:

>> Vidnyánszky Attila felidézte: 10 évvel ezelőtt készítettek már egy előadást Debrecenben Liberté '56 címmel, a téma régóta foglalkoztatta. Kiemelte: a nagy történelmi témák színházba valók, sőt a Nemzeti Színháznak feladata, hogy állandóan repertoáron tartson ezeket feldolgozó előadásokat. A színház műsorán szerepel az I. világháborús A fehér felhő című darab, és november 12-én mutatják be A Gulag virágai című előadást. 

Elmondta: az 1956-os forradalom mártírjáról szóló darabbal nem kifejezetten az évfordulóra készültek, Szilágyi Andor kereste meg három éve a témával és lázba hozta vele. Egy filmforgatókönyvet kapott, amelyet színházra kellett átdolgozni. Az előadás létrehozásába minél több olyan színészt szeretett volna bevonni, aki személyesen részt vett az 1956-os forradalom eseményeiben. A szereplők közül négyen - Bodrogi Gyula, Csurka László, Dózsa László és Mécs Károly - a forradalmi események résztvevői, tanúi voltak. A szövegkönyvet ezek a személyes történetek jelentősen befolyásolták. "Ők adnak igazságfaktort az előadásnak" - fogalmazott, hozzátéve: az előadás legmegrázóbb része az lesz, amikor a történetből kilépve a színészek saját '56-os történetüket mondják el.

Szilágyi Andor, Waskovics Andrea, Dózsa László, Vidnyánszky Attila és a moderátor Szabó László a Nyílt napon

Szilágyi Andor elmondta: 2006-ban nagyjátékfilmet készített Mansfeld Péterről, akkor határozta el, hogy Tóth Ilonkáról, a másik ártatlan áldozatról is filmet készít. Ez ugyan nem valósult meg, de a Nemzeti Színház a történetet felkarolta. A színpadon nem a forgatókönyv, hanem az alapján egy egészen más konstrukció, egy Vidnyánszky-féle színház látható majd - fogalmazott.

Dózsa László elmondta: ahogy elkezdték próbálni a darabot, intenzíven jönnek elő az emlékei. A próbákon a fiatal színészek olyan hittel dolgoznak, hogy sokszor azt gondolta: ezek a fiúk és lányok ugyanúgy harcoltak volna velük együtt - tette hozzá.

Mint a beszélgetésen elhangzott: Tóth Ilona alakja sokféle mesterségesen előállított fénytörésben tűnt már fel, vannak akik áldozatnak, mások gyilkosnak tartják.

Dózsa László elmondta: Tóth Ilonkával sokszor találkozott. A divatcsarnoki csoportnál harcolt a Szövetség utca és a Rákóczi út sarkán, ahonnan rengeteg sebesültet vittek az akkori Péterfy Sándor utcai kórházba, ahol a medika dolgozott. "Az, hogy ő gyilkolt volna, az teljesen kizárt" - fogalmazott.

Vidnyánszky Attila is azt mondta, hogy benne meggyőződéssé, sőt mélységes hitté alakult, hogy ő nem lehetett gyilkos. "Az előadás egyik lényeges része annak a sátáni gépezetnek a megmutatása, amelyik ezt az egészet kifundálta, végigvitte" - fogalmazott. <<

Örülünk, hogy sokan voltunk. Úgy láttuk, mindenki talált magának izgalmas, kellemes, szórakoztató programot. Mi jól éreztük magunkat, köszönjük, hogy eljöttek!

 

(2016. szeptember 26.)