Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Kiadvány

Szenvedély, forradalom és egy krokodil

Megjelent a Nemzeti Magazin új száma

 

’56 a színpadon – Vidnyánszky Attila, Szilágyi Andor, Waskovics Andrea a Tóth Ilonkáról. Bergman életszigetei – hol vannak és milyenek: elmondja Kiss Csaba, a Szenvedély ősbemutatójának rendezője. A krokodilus – a Dosztojevszkij ősbemutatóról Valerij Fokin. „A színész többismeretlenes egyenlet” – portré Györgyi Annáról. Színház-történet: ’56 a Nemzetiben és egy szerepkihordó különös alakja – és sok egyéb olvasható még a Nemzeti Magazin legfrissebb számában.

 

A tartalomból:

„Rólunk és nekünk”

„... a forradalom mint jelenség számomra mindig is vonzó volt: olyan emberekről szól , akik a jövőjükért, a szabadságukért küzdenek, és nem félnek az utcára vonulni, fellázadni. Szeretem, ha az ember siránkozás helyett inkább cselekszik. A forradalom persze ennek a szélsőséges megnyilvánulása” – Waskovics Andrea a Tóth Ilona címszereplője.

Waskovics Andrea és kihallgatója Bakos-Kiss Gábor  |  Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

Dosztojevszkij Kafka bőrében

„Főhősünk azzal kerül a figyelem középpontjába, hogy lenyeli egy krokodil. És ahelyett, hogy meghalna, prédikálni kezd a fenevad gyomrából. Csodák csodája, mindenkit érdekel, amit összehord. Hirtelen ez az abszurd helyzet válik normává, és mi elfogadjuk a világ őrültségét” – Valerij Fokin, A krokodilus rendezője.

Horváth Lajos Ottó, akit lenyelt a krokodilus  |  Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

Pasztelszínekben

„Ez egy többismeretlenes egyenlet. A színész soha sem választ. Ha szerencséje van, akkor valaki meglátja benne a lehetőséget, a tehetséget, és megkapja a személyiségének, korának megfelelő feladatokat. Egyébként meg ki van szolgáltatva divatnak, ízlésnek, kapcsolatoknak, barátságoknak.” (Györgyi Anna)

Györgyi Anna a Szenvedély egyik főszereplője  |  Fotó: Eöri Szabó Zsolt
 
’56 a Nemzetiben

Mi történt 60 éve? A forradalom napja a Nemzetiben. „Megrázó volt, a több tízezres tömeg velem együtt visszhangozta: A magyarok Istenére esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk!!! Gyönyörű volt. Életemben ezt a csodálatos érzést még nem éreztem” írta Sinkovits Imre.

Sinkovits Imre 

 

A Nemzeti Magazin ingyenes kiadvány. Megtalálható a Nemzeti Színházban, a jegyirodánkban
és országszerte a nagyobb Alexandra könyvesboltokban.

Olvasható a neten is

 

 

(2016. szeptember 29.)