Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Rátóti Zoltán Tolnay Klári Művészeti-díjban részesült

A Tolnay Klári Alapítvány idén tizedik alkalommal adja át a Tolnay Klári-díjat, amellyel a magyar színház- és filmvilág művészeinek kimagasló munkáját ismeri el.

A Tolnay Klári Művészeti-díjat az alapítvány 2014-ben, a Színészkirálynő születésének századik évfordulóján alapította. A díjazott művészek jelöléséről a Tolnay Klári-díj Kuratóriuma dönt.

A Tolnay Klári Díj Kuratórium tagjai: Balla Tünde a Tolnay Klári Emlékház intézményvezetője, Barna János a Nógrád Vármegyei Értéktár elnöke, Blankó Miklós nyelvész, nyelvművelő, Császár Angela színművész, Dr. Ács Piroska az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet főmúzeológusa, Juhász Judit a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője, a Tolnay Klári Emlékház fővédnöke, Schmittné Makray Katalin olimpikon, Szakonyi Károly Kossuth-díjas író, dramaturg.

A Tolnay Klári Díj Kuratóriuma idén Tóth Ildikó Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művésznek, valamint Rátóti Zoltán Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művésznek a magyar színház- és filmművészet szolgálatában nyújtott magas színvonalú és odaadó munkásságáért Tolnay Klári-díjat adományoz.

A Tolnay Klári-díj Petrás Mária Prima Primissima- és Magyar Örökség-díjas népdalénekes keramikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának alkotása. A díj Tolnay Klári legkedvesebb madarát ábrázolja, egy gerlét, amit szárnyaival óvón ölel át egy angyal.

A díj jelképrendszere ősi motívumokból épül fel. A gyöngyökkel gazdagon díszített angyal védelmez, elűzi a kellemetlen, negatív erőket. A gyöngy ősidők óta a makulátlan tökéletesség, az egészség, a hosszú élet és a szerencse motívuma. A gerle a harmónia és a béke jelképe. A díj színárnyalatát a Színészkirálynő kedvenc színe, a lila ihlette, amely szín a nemesség, a jólét, az ünnepélyesség színe egyaránt. Az angyalon megjelenő arany szín a lelki és spirituális gazdagságot szimbolizálja.

(2024. október 04.)