Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

2023/24 ÉVADZÁRÓ A NEMZETI SZÍNHÁZBAN

Mint minden évad végén, most is kiosztották a Nemzeti Színház díjait, amelyeket a társulat szavaz meg az évad legjobbjainak. A Szeleczky Zita-emlékgyűrűt és a Farkas–Ratkó-díjat Herczegh Péter, a Szörényi Éva-díjat Szilágyi Ágota, a Sinkovits Imre-díjat pedig Schnell Ádám kapta. Németh Antal-díjat vett át Kornya István, a Nemzeti Magazin főszerkesztője, a Kulissza-díjat pedig Szigeti Gábor hangosító, Vida Gábor rendezőasszisztens és Kovács Bálint műszaki igazgató kapta. A Nissan magyarországi importőre, színházunk kiemelt támogatója az idei évben a  legjobb női alakításért járó Szörényi Éva- és a legjobb férfi alakításért odaítélt Sinkovits Imre-díjban részesülő színművészek számára egy-egy Nissan gépjármű használatot biztosít a nyári szabadság idejére.

 

A 2023/24-es évadban a Nemzeti Színház 8 bemutatót tartott, a teátrumban 115 produkció és 408 előadás volt látható. Vidéki helyszínekre összesen 15 előadás jutott el, a külföldi vendégjátékok száma 9 volt. Hatalmas sikerrel zajlott a 11. MITEM – Madách Nemzetközi Színházi Találkozó 23 produkcióval, valamint a Jelen/Lét Fesztivál 24 produkcióval. Vidnyánszky Attila hangsúlyozta azt is, hogy a színház látogatóinak száma meghaladta a 120 ezret, ami 98%-os látogatottságot jelent.

„Színházilag talpra álltunk , de a lelki engesztelődéshez idő kell”- mondta a vezérigazgató.

 

A Nemzeti Színház repertoárjából 62 előadást láthattak a nézők Magyarország különböző városaiban és falvaiban Balatonboglártól Zsámbékig. Óriási érdeklődés övezte a Háztűznéző marosvásárhelyi, valamint a Fedák Sári című előadás székelyudvarhelyi, csíkszeredai, marosvásárhelyi és kolozsvári turnéját. A Magyar-Török Kulturális Évad keretében Antalyába utazott a társulat a Körhinta című produkcióval, amelyet álló tapssal fogadott a török közönség.

A 2023/24-es évadban a Nemzeti Színházban vendégeskedett a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, a Székesfehérvári Vörösmarty Színház, a Szombathelyi Weöres Sándor Színház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház, a Győri Nemzeti Színház, a Déryné Program, a Cervinus Teátrum, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, valamint a Kazán István Kamaraszínház, a Cervantes Intézet, a Dél-Pesti Tankerület. A teátrum adott helyet a HOBO nagykoncertnek, Fabók Mancsi előadásának, a Tündérkerti Gálaestnek és az Ádámok és Évák Ünnepének.. A Nemzetiben zajlott a Nemzeti VERSeny, a Versünnep Fesztivál, a Pajtaszínházi Szemle, a 371 csillag gála, valamint a kaposvári és budapesti színművészeti egyetemek hallgatóinak vizsgaelőadásai. Április 15-én, nagyszabású gálaesttel ünnepeltük meg Bodrogi Gyula 90. születésnapját.

A gyermekek és a fiatalok olyan programokon vehettek részt, mint a Kölyöknapok a legkisebbeknek, színház-pedagógiai foglalkozások, pályaorientációs épületismertetés, az Ádámok és Évák Ünnepe a Magyar Kultúra Napján, illetve Nemzetiszínháztörténeti  Vetélkedőn mérhették össze tudásukat a Bánk bán című előadás kapcsán. 9 alkalommal jelent meg idén is a Nemzeti Magazin, amely nemcsak a Nemzeti Színházban hozzáférhető, hanem Budapest kulturális helyszínein, illetve az idén nyáron a Balatonon is. A Színházi Olimpiáról elkészült egy reprezentatív album Kornya István szerkesztésében, és hamarosan elkészül a Nemzeti Színház legújabb évadkönyve is.

 

Az elmúlt évadban olyan művészek és kollégák kaptak jelentős díjakat, mint Bodrogi Gyula (Széchenyi Zsigmond-emlékérem), Blaskó Péter (Magyar Érdemrend Parancsnoki Kereszt Polgári Tagozat) Vidnyánszky Attila (Sota Rusztaveli Egyetem díszdoktor, Grúzia; Tamási Áron-díj, Tőkés-díj), Hobo (2024 Petőfi Zenei Életmű Díj), Trill Zsolt (Kossuth-díj, Arany Medál – legjobb férfiszínész díj), Eöri Szabó Zsolt (legjobb vágás/Skopje – Pozsgai Zsolt: Szeretlek, Faust!), Hosszú Marcsi (Magyar Teátrum Díj).

 

A Nemzeti Színház díjairól:

Sinkovits Imre-díj (Alapítva 2014-ben)

A Sinkovits Imréről, a Nemzet Színészéről elnevezett díjat a Nemzeti Színház társulata szavazza meg, és az a férfiszínész kapja meg, aki az adott évad legjobb alakítását nyújtotta, és emellett a színházért is feladatot vállalt.

Szörényi Éva-díj (Alapítva 2014-ben)

Szörényi Éva már 16 évesen a Nemzeti színpadán játszott, és pályája 23 évig töretlen volt, 1956 után azonban menekülnie kellett. Az Egyesült Államokban élt 2009-ig, ahol a magyar színjátszás hírnevét öregbítette. A művésznő 1991-ben tért vissza Magyarországra, ahol két egymás utáni estén fellépett a Nemzetiben. A róla elnevezett díj azt jelképezi, hogy a nemzeti kultúra nem ér véget az országhatároknál. Az elismerést a társulat szavazza meg, és az a színésznő kapja, aki az elmúlt évad legjobb alakítását nyújtotta, és a színház közösségéért is feladatot vállalt. 

Németh Antal-díj (Alapítva 2014-ben)

A Németh Antal-díjat a Nemzeti Színház társulatáért az évadban a legodaadóbban tevékenykedő művészeti munkatárs kaphatja meg. Németh Antal a Nemzeti Színház volt rendezője, igazgatója, a magyar színházi élet jelentős egyénisége, akit rengeteg méltatlan támadás ért. A most alapított díjjal a Nemzeti Németh Antal színházszervezői tevékenysége megbecsülésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Kulissza-díj (Alapítva 2014-ben)

A Kulissza-díjat az előadások létrejötte érdekében dolgozó „háttérmunkatárs” kaphatja meg a társulat szavazatai alapján.

Farkas–Ratkó-díj

A Farkas–Ratkó-díjat a Pesti Magyar Színház és az új Nemzeti Színház színművészei évente, felváltva, titkosan szavazzák meg egy-egy társulati tagjuknak. A vándorgyűrűt az a 40 év alatti fiatal művész kaphatja, aki az évadban kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

Szeleczky Zita-emlékgyűrű

A Szeleczky Zita Alapítvány kuratóriuma, a Nemzeti Színház vezérigazgatója és az előző évi díjazott ítéli oda a Nemzeti Színház azon művészének, aki a színház hajdani művésznője szellemében kiemelkedően sokat tesz a versek népszerűsítéséért, a versmondásért.

 

Szeretettel és izgalmas bemutatókkal várjük Önöket a következő évadban is!

Köszönjük Nézőinknek, hogy megtiszteltek figyelmükkel!

(2024. június 21.)