Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

MEGHÍVÓ

Autizmussal élőkért nap a Nemzeti Színházban

Szakmai beszélgetés / Kiállítás / Színházi előadás

A Nemzeti Színház április 3-án délután 15:30-tól, három részből álló programmal áll ki az autizmussal élő emberek és családjaik mellett. Célunk, hogy az autizmussal élő gyerekeknek és családjaiknak útmutatót adjunk a művészet eszközeivel. Sok szeretettel várjuk a téma szakembereit, pedagógusokat, érintett családokat és minden érdeklődőt!

 

Helyszín:
Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad 
(1095 Budapest, Bajor Gizi Park 1.)
Időpont:
2024. április 3. szerda
Érkezés: 15:00 órától, a rendezvény kezdete: 15:30

 

PROGRAMOK


15:30 – 16:45  szakmai beszélgetés:  Honnan, hová?

Milyen pedagógiai módszerek segítik az autizmussal élő gyerekek fejlődését? Hova fordulhatnak azok a családok, ahol autizmussal élő gyermek is van? Milyen fejlődési irányai, kibontakozási lehetőségei vannak a már felnőtt korban lévő autizmussal élő személynek? A sokszor eszköztelenséget és tehetetlenséget megélő szülők, nagyszülők, rokonok és pedagógusok útmutatást kapjanak a szakemberektől és ismerjék fel időben, ha gyermekük problémával küzd. A mindennapokban hasznosítható tanácsokkal térjenek haza, tudják, hová fordulhatnak segítségért

Az autizmus fejlődési zavar, mely különböző mértékben és formában, de mindig érinti a kölcsönös kommunikáció és társas viselkedés területét, továbbá együtt jár a gondolkodás és viselkedés rugalmatlanságával, valamint a környezet ingereinek eltérő észlelésével. Az állapot különböző súlyossággal fordulhat elő, ám még enyhébb formájában is jelentősen megnehezítheti az érintett személy integrációját szűkebb és tágabb szociális környezetébe. Kutatások szerint ez az állapot nagyjából száz emberből egyet érint. Az autizmussal élők készségei, képességei jelentős mértékben fejleszthetők.
Résztvevők:


RÉSZTVEVŐK

- Blaskó Borbála az Attitűd Alapítvány elnöke, a Grane című előadás rendezője és Béni Gabriella kreatív tanácsadó

- Kapitány Imola a MOZAIK Közhasznú Egyesület az Autizmussal Élőkért szervezet elnöke, szociális munkás, érintett szülő

- Petiné Singer Ágnes a Vadaskert Általános Iskola igazgatója és dr. Egri Tímea gyógypedagógus-pszichológus, igazgató helyettes valamint Valu Rebeka gyógypedagógus 

Közreműködnek: Huzella Péter Kossuth díjas zeneszerző, énekes, továbbá a Vadaskerti Általános Iskola jelenlegi és volt diákjai

 

17:30 – tól  Honnan, hová? - Blaskó Bence kiállítása

A kiállítást megnyitja Blaskó Borbála.

„Blaskó Bence saját állítása és megfogalmazása szerint egy „egészséges” autista. Bence képeit elnézegetve majd ne keressünk valós, hiteles ábrázolást, inkább a megszokottól való elrugaszkodást, a színek bátor, olykor különös használatát, a kevésbé tudatos, mint inkább ösztönös térkitöltést, a karakterek merész felmutatását. Bence mindenben az ő saját maga valóját mutatja meg.” (Blaskó Borbála)

 

19:00 – 20:30 Színházi előadás
Grane  - Képzelgések a Peer Gynt nyomán

20:30-tól közönség találkozó a Grane előadás alkotóival 

 

A szakmai beszélgetéseken való részvétel és a kiállítás megtekintése ingyenes, regisztrációhoz kötött.

A Grane előadást jelképes 200 forintos regisztrációs jeggyel tekintheti meg.

Kérjük, hogy az alábbi űrlap kitöltésével jelezze részvételi szándékát a programsorozaton 2024. április 1-ig.
https://forms.gle/2Vb148wPHsVMGA9d6

 

Blaskó Péter és Blaskó Bence a Grane című előadásban

 

A szakmai beszélgetés során bemutatkozó szervezetek:

Vadaskert Általános Iskola
Háromévtizedes mentálhigiénés tapasztalattal, azoknak a pszichés problémával küzdő gyermekeknek az általános iskolai nevelését, oktatását, gyógypedagógiai ellátását vállalják, akik megoldatlan beilleszkedési, magatartási és/vagy tanulási zavarral küzdenek. A nehezen tanuló, sérülékeny, alkalmazkodni nehezen tudó, vagy éppen képtelen gyerekek részére olyan iskolai légkör megteremtését szorgalmazzák, ahol jobb, sikeresebb tanulónak élik meg magukat, akiket társaik és tanáraik kedvelnek, szüleik elfogadnak.  Különös figyelmet fordítanak azokra a nevelési módszerekre, amelyek a gyermek személyiségfejlesztését annak érdekében alakítja, hogy az egyéni siker, konstruktivitás olyan értéket jelenthessen, amelyek a tanulók és a közösség számára egyaránt értékesek. 

Mozaik Egyesület
A Mozaik Egyesületet 2011-ben alapították autista gyermeket nevelő szülők és a családokat kísérő szakemberek. Azért érezték szükségesnek egyesületet alapítani, mert azt látták, hogy amíg a gyerekek fejlesztésével foglalkoznak jól képzett, elkötelezett szakemberek, addig a szülők, testvérek támogatásában nem igazán látták ugyanezt az elkötelezettséget, szakmaiságot.

Az elmúlt tizenkét-tizenhárom évben számos szülőképzést, workshopot, szülőtalálkozót, konferenciát szerveztek, és mindig azt a visszajelzést kapják, hogy a munkájuk hiánypótló.

Attitűd Alapítvány
Az Attitűd Alapítvány 2018-ban egy ismert művészcsalád kezdeményezésére jött létre, azzal a céllal, hogy a művészeti alkotások létrehozásán és bemutatásán keresztül az autizmussal élő fiatalok önkifejezését, képzését, alkotótevékenységét támogassa. Blaskó Borbála, a kuratórium elnöke balettművész, koreográfus és rendező, öccse, Blaskó Bence autizmussal élő festőművész, édesanyja Milvius Andrea színművésznő, édesapja, Blaskó Péter a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes művész, nagyapja id. Blaskó János festőművész, az Egri Képzőművészeti Főiskola Festőművész Tanszékének egykori vezetője. Az Alapítvány tevékenységének középpontjában kortárs művészeti alkotások megvalósítása áll megkülönböztetett szociális csoportok bevonásával.

 

Blaskó Bence kiállítását támogatta a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány és az Attitüd Alapítvány.
Bence festményeivel díszített füzetek a Madi Print nyomdában készültek, valamint a csokoládék a Fabrik csoki manufaktúra jóvoltából.

 

(2024. március 26.)