Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Nagyot álmodni?

Megjelent a Nemzeti Magazin legújabb száma

Miképpen függ össze a korszerű színpadtechnika és a művészi kifejezés a színházi rendező, a látványtervező és a műszaki szakember számára? Mit gondol életről, színházról Pogány Judit, a Nemzeti Színésze? Milyen kihívásokkal küzdött a Nemzeti első igazgatója, Bajza József? Milyen nézőpontokat kínál a Nemzeti Revizorja? Mit kínál a 11. MITEM? Hogyan működik háborús viszonyok között a beregszászi színházi társulat? És további érdekességek olvashatók a Nemzeti Magazin friss számában.  

 

Fókusz: Színház és technika

Mi az a technikai feltételrendszer, ami alapvetőnek számít egy kőszínházban – és melyek azok a plusz lehetőségek, amelyek elindíthatják a színházi alkotók fantáziáját? Összeállításunkban rendezők, látványtervezők és műszaki szakemberek gondolatait olvashatják. Elvi megközelítések, személyes példák, technikai összefüggések. Kör- és helyzetkép a hazai teátrumokból – Győrtől Debrecenig, az Operahától a Nemzetiig.

 

Nagyszínpadunk külön mozgatható elemei, nagy szabadságot adnak változatos térformák kialakítására  │ fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

MITEM-előzetes

Baskír, belga, bolgár, georgiai, görög, izraeli, olasz, spanyol és szlovák előadások is szerepelnek a 11. MITEM programján. A korábbi találkozókon már olyan nagy sikert aratott alkotók térnek vissza fontos előadásaikkal, mint Tompa Gábor, Rimas Tuminas és Jan Fabre. A fesztivál különlegessége lesz Alessandro Serra világpremierje…

 

MÍTIKASZ CSÚCS (Az Olümposz tetején), Rendező: Jan Fabre  │ fotó: Hanna Auer

 

A Nemzet Színésze

„A Nemzet Színésze címet nem nevezném díjnak vagy kitüntetésnek, ez sokkal inkább óriási megtiszteltetés, elismerése a színészi pályafutásomnak. Nagy örömet, és nagyon nagy szomorúságot jelent nekem ez a cím. Boldogan lemondanék róla, bármit odaadnék azért, ha Csomós Mari élne, ha még együtt játszhatnánk, vagy csak beszélgethetnénk.” (Pogány Judit)

 

Pogány Judit Csomós Marival a Macskajátékban. Kollányi Péter felvétele (MTI) 

 

Bajza 220

Színházvezetői gyakorlata nem volt, így lett 1837-ben a Nemzet Színházat első igazgatója. Mindössze nyolc hónap adatott meg számára, ami alatt megalkotta a működés mintaadó szabályzatát, művészi arculatot adott az ország elsőszámú színházának. A kétszáz éve született Bajza József „arcképe” a színházalapítás évéből. 

 

Az új és a régi számok is megtalálhatók honlapunkon. Olvassa online, 
Ha a nyomtatott változatot szereti, a Nemzeti Magazin megtalálható a Nemzeti Színházban, a Müpában
és Budapesten az alábbi linken látható helyeken is.

 

(2024. január 29.)