Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

A lényeg a közösség ereje

IX. Pajtaszínházi Szemle a Nemzeti Színházban

2024. január 27–28-án kilencedik alkalommal adott otthont a Nemzeti Színház a Pajtaszínházi Szemle előadásainak. 19 vármegye 19 településének színjátszó csoportjai mutatták be az elmúlt hónapokban készült produkcióikat. Fergeteges vígjátékok, székely viccek, Petőfi-versválogatás, Molnár Ferenc-klasszikusok, krimikomédia, sőt még görög tragédia is színesítette az idei programot.

 

Valódi színházi élmény volt Molnár Ferenc Ibolya című egyfelvonásosa a Győrújbarátiaktól

 

A Pajtaszínház Program 2015-ben indult a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság együttműködésével. A mintaprogram célja az volt, hogy olyan településeken, ahol korábban működött színjátszókör, de az évek során a mozgalom elhalt, újraélessze és megőrizze a színjátszó hagyományokat. A program olyan élményközpontú tanulási teret teremtett az amatőr színjátszók számára, ahol komplex művészeti és közösségformáló tevékenységek révén eljuthattak saját színpadi előadásaik létrehozásáig. Az idei szemlén is 19 vármegye 19 színjátszócsoportja mutatta be a legkülönfélébb színházi műfajokban született előadásait. A társulatok munkáját a Magyar Teátrumi Társaság színész és drámapedagógus mentorai segítik.

Vidnyánszky Attila nyitóbeszédében kiemelte: "Igazgatóként úgy gondolom, hogy ez a legméltóbb aktus a Nemzeti Színház részéről a magyar kultúra napja ünneplésének idején. Kinyitni az ajtókat,  jöjjön be mindenki, mert ez a színház mindenkié, minden magyar ember színháza. Örülnénk, ha így  éreznétek itt bent magatokat."

Csodaszép Betlehemes misztériumjátékot is láthattunk a Mezőcsáti Színtársulat (Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye) előadásában, Borbély Szilárd: Míg alszik szívünk Jézuskája című műve alpján  │ további fotók a szemléről a cikk végén Eöri Szabó Zsolttól

 

Az IX. Pajtaszínházi Szemlén bemutatkozott települések: Balatonszőlős (Veszprém vármegye), Esztár (Hajdú-Bihar vármegye), Győrújbarát (Győr-Moson-Sopron vármegye), Héreg (Komárom-Esztergom vármegye), Iregszemcse (Tolna vármegye), Kisszállás (Bács-Kiskun vármegye), Körösladány (Békés vármegye), Lukácsháza (Vas vármegye), Mezőcsát (Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye), Ostoros (Heves vármegye), Palotás (Nógrád vármegye), Rákócziújfalu (Jász-Nagykun-Szolnok vármegye), Szabadhídvég (Fejér vármegye), Szászvár (Baranya vármegye), Szentgyörgyvölgye (Zala vármegye), Tab (Somogy vármegyRáe), Tiborszállás (Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye), Tóalmás (Pest vármegye), Zsombó (Csongrád-Csanád vármegye). 

Fiatalok és szépkorúak együtt a színpadon

 

Az elmúlt kilenc évben, a projekt kezdete óta összesen 157 település vett részt a programban, ahol ennek köszönhetően felelevenedtek a helyi színjátszás hagyományai, létrejöttek vagy újraszerveződtek a helyi színjátszókörök.

 

 

 

(2024. január 29.)