Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Olvasnivaló

Tragédia, MITEM, Benedek - a Nemzeti magazin legfrissebb számában

Az ősbemutató kulisszatitkai: 140 éve került színre először Az ember tragédiája. Egy kötelező tanítása: tanárok Madách főművéről. Tíz éves a MITEM – helyzetjelentés és visszatekintés. Nobel-díjas a MITEM-en. Nézőpontok: górcső alatt a Bánk bán. A Nemzet Színésze: Benedek Miklós mesél… és sok egyéb érdekesség olvasható a Nemzeti Magazin legújabb számában.

 

 

Ajánló a tartalomból.

Fókusz – Tragédia 140 / Madách 200

Kötettől a színpadig

A műveivel süket fülekre találó, de sikerre éhező Madách Imre Az ember tragédiája megjelenésével 1862-ben végre bekerült abba az irodalmi elitbe, amit addig csak a Pesttől távoli Sztregováról sóvárogva figyelt. Mindössze pár évnyi siker adatott meg az 1864-ben elhunyt költőnek. Mi történt a művel a megjelenéstől az 1883-as ősbemutatóig? Praznovszky Mihály írása

Kép a legújabb, a Színházi Olimpián bemutatott feldolgozásból - egyiptomi művészek a negyedik, egyiptomi színben

 

Az ősbemutató

140 éve volt Az ember tragédiája ősbemutatója a Nemzeti Színházban. Az igazgató-rendező, Paulay Ede az előadás irodalmi megalapozásától a látvány érdekében a legkorszerűbb technikai vívmányok bevetésééig mindent megtett: Madách művét akarta klasszikusok között szunnyadó alkotásból a magyar kultúra eleven részévé emelni. A premier „hatalmasan sikerült”. Mikita Gábor írása

 

Benedek Miklós

 

Gyógyír a sebekre – a Nemzet Színésze: Benedek Miklós

„Megéltem ötven évet a szakmában, és mindenre emlékszem. Azt se szeretem, ha olyasmi jelenik meg, ami nem igaz. Most is azt írták, hogy amikor a Nemzet Színésze elismerést kaptam, elsírtam magam. Elment a hangom az örömtől, de az jobban tetszett nekik, hogy elsírtam magam.

 

Tíz év MITEM és a korona a 10. Színházi Olimpia Magyarországon - érkezik az Olimpia jelképe a megnyitó ünnepségre

 

Osztovits Ágnes: Tíz év MITEM

Ami a legfontosabb, kellett a meggyőződéssé vált hit, hogy a MITEM kultúrmissziót teljesít. Egyrészt a színház segítségével közelebb viszi egymáshoz a nemzeteket, másrészt tágítja a horizontot, évről évre képet ad arról, hol tart ma a Katona József által emlegetett játékszíni költőmesterség.

 

 

Jon Fosse – Nobel-díjas a MITEM-en

A világ legtöbbet játszott – immár irodalmi Nobel-díjas – drámaírója, Jon Fosse, először a pénz miatt kezdett bele egy színdarab megírásába. Színpadi műveit negyven nyelvre fordították le, a bemutatók száma meghaladja az ezret. A regényeivel is világsikert arató norvég szerző a Nemzeti Színház meghívására 2014 tavaszán volt a MITEM (Madách Nemzetközi Színházi Találkozó) vendége. A norvég íróval akkor drámáinak magyar fordítója, Domsa Zsófia beszélgetett.

Domsa Zsófia, Jon Fosse.  | fotók: Eöri Szabó Zsolt

 

Minden lapszám online is olvasható! Kattintson a képre! Ha jobban szereti a nyomtatott újságot, a papír illatát, keresse a lapot a közönségforgalmi tereinken!

 

 

A Nemzeti Magazin Budapesten az alábbi helyeken is megtalálható.


 

 

 

 

(2023. október 27.)