Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Kezdetét vette az együttműködés a Nemzeti Színház és a Magyarságkutató Intézet között

A közelmúltban tudományos, szakmai együttműködésről írt alá a Magyarságkutató Intézet és a Nemzeti Színház, amelynek keretében tudományos, szakmai együttműködés valósul meg a két intézmény között. Ennek nyitányaként Kásler Miklós főigazgató október 30-án személyesen, kötetlenül beszélgetett az Aranyhajú hármasok című darabról Vidnyánszky Attila vezérigazgatóval, az előadás rendezőjével és a színészekkel.

 

A cél, hogy a színészek és az előadások készítői jobban megértsék az adott történelmi dráma kapcsán múltunkat, a magyarság eredetét, a kor kutathatóságát és azok értelmezéseit. A főigazgató elmondta: a most próbált darab a népi emlékezet kulturális emléknyomait követi, amikor megpróbálja feltárni az ősi tündérmeséinkben jelen lévő, szinte már elfeledett rétegeket, az eredeti mondandót.

A Királyok Évadában három olyan előadást is láthatnak a teátrumba látogatók, amelyek Árpád-korba vezetik vissza őket. Szeptemberben a Bánk bán premierjével indult az évad, ezt követi decemberben az Aranyhajú hármasok, majd februárban lesz Sík Sándor: István király című darabjának bemutatója.

(2023. október 31.)