Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Irodalmi Nobel-díjas a MITEM-en

Jon Fosse kapta a rangos elismerést

Bejelentették a 2023-as irodalmi Nobel-díj nyertesét: a norvég Jon Fosse kapta idén a Svéd Akadémia elismerését innovatív színdarabjaiért és prózájáért, amely hangot ad a kimondhatatlannak.

Fosse 2014-ben volt a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) vendége. Fosse elsősorban drámaíró, mégpedig az egyik legtöbbet játszott szerző világszerte, egyesek szerint Henrik Ibsen óta a legjelentősebb norvég drámaíró. Ugyanakkor prózáját is egyre jobban elismerik, regényei, esszéi, sőt, gyerekkönyvei is jelentek meg.

A MITEM közönsége az Egy nyári nap című avantgárd drámájának színpadi változatát láthatta itt a Nemzeti Színházban. A bemutatón részt vett a szerző, akkor adott interjút a Nemzeti Magazinnak. A norvég íróval drámáinak magyar fordítója, Domsa Zsófia beszélgetett.

 

Domsa Zsófia és Jon Fosse a Nemzeti Színházban  | fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

Részlet az interjúból:

Domsa: 
Drámaírói pályája legelejétől fogva gyakran Ibsenhez hasonlították.

Fosse:
Ez igazságtalan velem és Ibsennel szemben is. Mintha egy kortárs szerzőt Shakespeare-hez hasonlítanánk! Shakespeare után és Csehov mellett Ibsen az egyik legtöbbet játszott szerző a világon. Tiszteletlenség engem Ibsenhez hasonlítani.

 

A teljes beszélgetést itt olvashatják:

 

Fény­keresés

 

(2023. október 06.)