Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Olvasnivaló

HLO, Castellucci, Cano

Megjelent a Nemzeti Magazin májusi száma

A művész problémaajándékozó? Mitől mexikói a színház? Milyen is egy színészember? Miért izgul egy színház a főpróbahéten? Miben voltak újítók Hevesi Sándor és Németh Antal? Interjúk Romeo Castelluccival, Aurora Canóval és Horváth Lajos Ottóval (HLO), határon túli és táncelőadások a Színházi Olimpián és még számos érdekes olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.

 

Ajánló a lap tartalmából

 

Romeo Castellucci: A problémaajándékozó művész

Kérdéseket ajánlok megfontolásra. Válaszokat adjanak a papok, filozófusok, politikusok és bírók, de ne a művészek. Ahogy Heidegger mondta, a művész problémacsináló. Ez gyönyörű definíció, hogy ott is problémát hozunk létre, ahol esetleg nincs is. Ha megoldandó feladattal találom szembe magam, gondolkodnom kell. Ha gondolkodom, azt jelenti, van lelkiismeretem…

 

Jelenet a Bross című előadásból. Rendező: Romeo Castellucci (MITEM, május 23, 24., Nagyszínpad)

 

Aurora Cano: Humor, erőszak, menekülés

A mexikói színház és a kulturális életünk útkeresésben van: próbáljuk megtalálni a sajátos hangunkat. Szakítanánk azzal, amit mi „fehér” színháznak nevezünk, mert ezt az Európából és az Egyesült Államokból örökölt megszólalási módot sok tekintetben nem érezzük sajátunknak.

 

Moszkva - lelenet Aurora Cano rendezéséből. (MITEM. május 7. Nagyszínpad)

 

Horváth Lajos Ottó: Belmondóval kezdődött

„A színészember általában ilyen. Hiába kérdezik meg a villamoson a tíz éve játszott nagymonológjáról, nem tudja elmondani, mert nincs rajta a jelmez, nincs ott a térben. Napokkal az előadás előtt inkább helyzetek jönnek elő, valami, amivel birkózol, amit nem tudsz megoldani. Ez lehet egy ritmus, gesztus. Bíbelődsz vele…

 

Jelenet az Egri csillagok című előadásból

 

Párhuzamos életrajzok: Hevesi Sándor, Németh Antal

A Nemzeti Színház két világháború közötti korszakát két európai horizontú koncepciót képviselő igazgató-rendező irányította: Hevesi Sándor és Németh Antal. Színházi alapvetéseikben, vállalásaikban, kudarcaikban sok azonosságot találunk. A kettős évforduló – Hevesi 150, Németh 120 éve született – lehetőséget ad, hogy a két életutat összevessük. 

 

Zalán Tibor: A főpróbahét csöppet sem diszkrét baja

„Amikor összemegy a függöny, és a három ember hat tenyere spórolósan kétszer-háromszor udvariasan összeütődik, valami, eddiginél is setétebb, fenyegetettség lesz úrrá az ürességtől kongó színháztermen.”

 

a Nemzeti Magazin a Nemzeti Színház ingyenes kiadványa. 
Keresse és kérje a Nemzeti Színházban! De ha szeret képernyőn olvasni, kattintson a képre
és olvassa online - vagy töltse le a pdf állományt!

 

 

Ajánlott lapszámunk kiemelten foglalkozik a 10. Színházi Olimpia és az Olimpia gerincét adó 9. MITEM programjaival.

 

A MITEM hivatalos honlapja

A Színházi Olimpis hivatalos honlapja

 

 

 

(2023. április 27.)