Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Elismerés

Herczegh Péter kapja a Soós Imre-díjat

Herczegh Péter, a Nemzeti Színház színművésze és Rujder Vivien, a Katona József Színház tagja részesült 2023-ban a MASZK Országos Színészegyesület április 4-i ülésén a pályakezdő színészek erkölcsi megbecsülése és társadalmi rangjának emelése céljából 2001-ben létrehozott Soós Imre-díjban. A Soós Imre "Pályakezdő" díj annak a fiatal színművésznek adható, aki legfeljebb 5 éve kapott diplomát, illetve Színész I. minősítést, kiemelkedő művészi tevékenységet végez és még nem kapott állami művészeti díjat. A díjakat a beérkező javaslatokból a MASZK vezetősége, mint kuratórium ítéli oda. Döntöttek a Gobbi Hilda-életműdíjról is, melyet idén Bende Ildikó, a Győri Nemzeti Színház tagja vehet át.

Herczegh Péter Szász Júliával a Rómeó és Júlia című előadásunkban  ::  fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

Herczegh Péter László, 1992-ben született New Yorkban. Általános- és középiskoláit a Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban végezte. Itt érettségizett 2012-ben. A gimnázium befejezése után egy évig tanult a Werk Akadémián, filmes rendezőasszisztens szakon. 2013-ban felvételt nyert a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának színművész szakára, Uray Péter osztályába. Színházi gyakorlatát a Nemzeti Színházban, illetve a Veszprémi Petőfi Színházban töltötte. 2018-ban diplomázott.

Jelenlegi szerepei a Nemzeti Színházban: A kaukázusi krétakör, Tündöklő Jeromos, Bakkhánsnők, Agón, Üvegfigurák, Az ajtó, Rómeó és Júlia, A kassai polgárok, Tizenhárom almafa, Rocco és fivérei, Woyzeck, Egri csillagok, János vitéz, Vitéz lélek.

 

Sok szeretettel gratulálunk!

(2023. április 28.)