Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Korhű jelmezek a Nemzetiből Tőketerebesre

Jelmezeket adott át Szász Júlia, a Nemzeti Színház fiatal művésze a tőketerebesi Andrássy-kastélyban működő múzeum munkatársainak az intézmény hamarosan megnyíló új kiállításához. 

 

Szász Júlia és az Andrássy Kastély Múzeum munkatársai, Sylvia és Josef

 

Izgalmas történelmi helyszín Tőketerebes (ma Trebišov), ahol az Andrássyak egykori kastélyában ma múzeum őrzi a régi idők emlékét. Az épület a 18. századtól került az Erdélyből a Felvidékre elszármazott család birtokába. Itt nevelkedett a kiegyezés utáni első miniszterelnökünk, gróf Andrássy Gyula, valamint fia, a külügyminiszterségig jutó ifjabb Andrássy Gyula is. A festői zempléni táj jellegzetes neobarokk műemlékében ma honismereti múzeum működik. A Tőketerebesi Dél-Zempléni Múzeum és Kulturális Központ az előző évben már megkezdte bemutatóinak frissítését.

Március 8-án nyílik meg a gróf Andrássy Gyula életéről szóló új kiállítás, amelyhez korabeli öltözéket kért kölcsön a múzeum igazgatónője, Beáta Kereštanová a Nemzeti Színháztól. A két intézmény között 2019 óta van szoros kapcsolat, mivel a színház már akkor is segített egy Andrássy-kiállítás létrehozásában.

A múzeum olyan korszerű, virtuális bemutatókat is fejleszt, amelyek – egy applikáció segítségével – megmutatják a terebesi uradalom egykori lakóinak és személyzetének mindennapjait, a szokásokat, az öltözködést, étkezést, mindent, ami az akkori életmódhoz tartozott. Ebben az alkalmazásban a birtok szereplőit színészek keltik életre, a Nemzeti Színház színművésze, Szász Júlia lesz Andrássy Katinka megszemélyesítője.

A nemrégiben megújult tőketerebesi kastély új Andrássy-kiállítását március 8-ától októberig látogathatják az érdeklődők.

(2023. március 03.)