Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Faust, Barbárok, Kafka és társai - Újabb előadások a MITEM kínálatában

Új izgalmas előadásokat véglegesítettünk a Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra (MITEM). A görögök Kafkát, a kínaiak a Faustot hozzák. Lesz lengyel avantgárd és indiai tradicionális előadás. Ifj. Vidnyánszky Attila rendezése Kolozsvárról érkezik. Újabb világszínházi sztárokkal bővült a kínálat: Jan Fabre, Simon McBurney. 

Az idén kilencedik alkalommal megrendezett MITEM több mint ötven előadásával a 10. Színházi Olimpia központi szereplője lesz, programjainak főként a Nemzeti Színház ad otthont. Csokorba gyűjtöttünk egy sor olyan érdekes, izgalmas előadást, köztük olyan társulatok és rendezők produkcióit, amelyek most láthatók először Magyarországon.

 

Jelentés egy Akadémiának

Savvas Stroumpos görög rendező a Zero Point Theatre társulatával alkotta meg Franz Kafka Jelentés az Akadémiának című novellájának színpadi változatát. A darab főszereplője egy Rőtpéter nevű majom, akit egy vadászcsoport Hamburgba hurcol, ahol az állatot egy zenés színházban alkalmazzák: az emberi magatartást kitanulva színpadon mutatja be a humanizálódás erőszakos folyamatát. A jegyvásárlás itt lehetséges. 

Jelentés az Akadémiának

 

 

Macbeth

A Chorus Reparatory Theatre székhelye India Manipur államában található, bázisa napjainkra a kortárs színház nemzetközi központjává nőtte ki magát. A társulat alapítója Ratan Thiyam 1948-ban született, író, rendező, tervező, zenész, festő és színész, aki a Színházi Olimpia Nemzetközi Bizottságának is tagja. A Shakespeare műve alapján rendezett előadásban a címszereplő egy betegség, egy veszélyes járvány, az emberi nem legrútabb megjelenési formája a mai világban, amelynek felszámolása érdekében hozott irodalmi, művészeti, tudományos és vallási intézkedések ez idáig vezettek eredményre. Ratan Thiyam előadásának szövege amennyire csak lehet, igyekszik hű maradni a shakespeare-i eredetihez, így a produkció különleges nyelvét – a maripurit – nem ismerők számára is kiemelkedő élményt nyújt. Magyar és angol felirattal. Jegyek itt!

Macbeth

 

 

Hajtsad ekédet a holtak csontjain át

A Nobel-díjas Olga Tokarczuk azonos című regénye alapján készült előadás igazi nemzetközi együttműködés keretében valósul meg: a világhírű Complicité vándortársulat mutatja be a Hajtsad ekédet a holtak csontjain át című fekete humorú, archaikus-noir darabot. Elgondolkodtató, ironikus, túlvilági elemekkel megtűzdelt krimi, mese a világmindenségről, a költészetről, az aktivizmus korlátairól és lehetőségeiről – mindezt a számtalan díjjal kitüntetett angol színész, író, rendező Simon McBurney állította színpadra. A jegyvásárlásért kattints ide! 

Drive Your Plow... Photo: Camilla Adams
Hajtsad ekédet a holtak csontjain át – fotó: Camilla Adams

 

 

Ifjú barbárok

Az Ifjú barbárok című előadásban a két világhírű magyar zenetudós – Kodály Zoltán és Bartók Béla – barátságát, közös munkájuk motivációit és élményeit dolgozza fel a rendező, ifj. Vidnyánszky Attila, aki Vecsei H. Miklós szövegét felhasználva a magyarságtudat és nemzeti azonosságtudat ma is aktuális kérdéseivel szembesíti a nézőt. Ezek megválaszolásához igyekeznek segítséget kérni Kodálytól és Bartóktól a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészei a Tokos zenekar közreműködésével. Nem céljuk bármiféle üzenet vagy mondanivaló átadása, mindössze visszhangot keresnek, amelyek ma is ugyanúgy szólnak a nézőhöz, mint száz évvel ezelőtt. Az előadásban szereplő Imre Évát 2022-ben Őze Lajos-díjjal tüntették ki Gyulán. A különleges produkciót négy alkalommal láthatjuk a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán. Jegyek elérhetők itt.

Ifjú barbárok előadás
Ifjú barbárok

 

 

Resurrexit Cassandra

A Jan Fabre által rendezett szólóelőadásban Stella Höttler alakítja Cassandrát, a papnőt, a sámánt, szent asszonyt, a jövőbe látó jósnőt. Tragédiája, hogy senki nem hisz neki, mert féleszűnek, hisztérikusnak, a falu bolondjának tartják: suttog, üvölt, sikoltozik, sok-sok éve ismétli az általa látott szörnyűségeket, mindhiába. Pedig megannyiszor megmegmenthette volna a világot. Jan Fabre színházának nélkülözhetetlen elemei a káosz és fegyelem, ismétlődés és őrület, metamorfózis és anonimitás; színházfelfogását gazdag formanyelv jellemzi, dialógusait egyéb elemek – tánc, zene, opera, performansz, improvizáció – egészítik ki. Jegyvásárlás ide kattintva. 

Resurrexit Cassandra

 

 

CCY-Witkac-Y Menazséria

A Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán mutatja be a zakopanei Witkacy Theatre társulata a Stanislaw Ignacy Witkiewicz – vagy ahogy széles körben ismert: Witkacy – lengyel író halálának 70. évfordulója és 125. születésnapja alkalmából készült előadását. Az Andrzej St. Dziuk rendezésében megvalósuló produkciót az író ifjúkori művei ihlették, felismerhetők benne minden későbbi drámájának jellegzetességei. Hogyan hatott a fiatal művész képzeletvilágára a kor, amelyben élt, hogyan alakították szellemiségét irodalmi és képzőművészeti alkotások, zeneművek? Az előadás ezek bemutatása mellett a színház névadójának megértésére tesz újabb kísérletet – remek alkalmat szolgáltatva a színművészeknek az együtt-játszásra is. A jegyvásárlás elérhető itt.

CCY – WITKAC-Y – fotó: Ado Kasprzak

 

 

Történetek a Mahábharátából

Végül egy izgalmas, valódi kuriózum előadásra és kísérőprogramjaira szeretnénk felhívni a figyelmet: a Történetek a Mahábharátából az indiai kathákali stílust ismerteti meg a nézőkkel. Ez az évszázadok óta élő művészeti irányzat különböző előadói és rituális gyakorlatok sokszínű kultúrájából merít, amelyet a látványos arcfestések és jelmezek pazar kombinációi, a hipnotikus és kifinomult éneklés, valamint zenei játék jellemez. Az előadás előtt a művészek felkészülésének – maszkfestésének és beöltözésének – is tanúi lehetnek az érdeklődők. A produkció keretében egy teljes, hagyományos kathákali éjszakát élhetnek végig a nézők, Magyarországon első alkalommal: az előadás teljes hossza hét és fél óra, napfelkeltekor ér véget. Azt követően a kelikottunak, azaz napüdvözlő rítusnaknak lehetünk tanúi, reggelivel egybekötve. A művészek tehát nem pusztán egy előadást mutatnak be, hanem idevarázsolnak Indiából is egy kis darabot. Kísérőprogramként Tiziana Barbiero a Teatro tascabile di Bergamo alapító tagjának ismeretterjesztő előadását is hallhatjuk május 25-én, aki a kathákali táncszínház mítoszáról és költészetéről beszél majd. Jegyek  az előadásra itt érhetők el.

Történetek a Mahábharátából

 

 

Kínai Faust

Végül egy kínai társulat, a Pekingi Központi Dráma Akadémia művészeinek előadását szemlézzük. A Faust tragédiája című, Liu Libin által rendezett darabjuk Goethe klasszikusának öt felvonásos adaptációja, amely jelentős mértékben eltér az eredetitől, hiszen Faust életének öt szakaszát fordított sorrendben, a végétől az elejéig haladva mutatja be. A Nemzeti Színház színpadán május 10-én láthatjuk, jegyek már kaphatók az előadásra.

Faust tragédiája

 

MITEM

(2023. február 03.)