Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Olvasnivaló

Brecht, Molière, Illyés - megjelent a Nemzeti Magazin új száma

Háborús dráma Brechttel, nőcsábászat Molierè-rel – premierek januárban. Irodalom, színház, politika – emlékezés Illyés Gyulára. Interjúk: Trill Zsolt, Katona Kinga, Rácz József, Bordás Roland. MITEM és olimpia. Hogyan lesz az előadás? – Zalán Tibor novellája és sok egyéb érdekes olvasnivaló a Nemzeti Magazin legfrissebb számában.

 

Példázat a jóról – A kaukázusi krétakör

„Ma is krízisben élünk, ezért a világban meglévő hiányról, a jóról kell szólnunk. Meggyőződésem, hogy egy alkotó embernek, egy színházi rendezőnek az a dolga, hogy a jóra törekvő embert mutassa meg. És így lehetséges, hogy a nézőket elvigyük a katarzisig” – mondja Avtandil Varszimasvili rendező.

 

Bordás Roland és Katona Kinga A kaukázusi krétakör című előadásban

 

Érzelmi odaadással

„Sikeres előadás akkor tud születni, ha az üzenet, amit a darab hordoz, minden alkotónak egyaránt fontos, és hinni tudunk benne, hogy a nézőknek is valami igazán értékeset tudunk vele átadni” – mondja Katona Kinga, aki a premierportré rovat interjújában az érzelmek értelméről, egy biccentés jelentéséről, párhuzamos próbákról, kis és nagy szerepről is beszél.

 

Don Juan

A hírhedt nőcsábász, Don Juan és inasa, Sganarelle az irodalomtörténet egyik ikonikus párosa. De kik ők egymásnak? Úr és szolgája, szabados életű nemes és az ő lelkiismerete, hódító és cinkosa? Egy biztos: klasszikus vígjátéki felállás. Erről a különleges viszonyról beszél a címszerepet alakító Bordás Roland, és a darabbéli szolgát megformáló Rácz József.

Rácz József és Bordás Roland a Don Juan próbáján

 

Színházi Olimpia

A Színházi Olimpián 35 országból 200 társulat 550 előadása látható 70 helyszínen Budapesten és egész Magyarországon 2023 húsvétjától Szent Iván éjjeléig. A különleges előadások a világ minden részéről érkeznek, és láthatók majd a határon túli magyar műhelyek produkciói is. Tervek, eszmék és ajánlók a világszínház egyik legnagyobb seregszemléjéről. 

 

Illyés 120

Miért és mitől lesz egy közmegegyezéses klasszikusból a nemzet elnémult bálványa és fajtája magányos totemoszlopa? Miért nem lehetett ’56 után több ősbemutatója a Nemzetiben a „nemzet költőjének”? Hogyan halványult el a Fáklyaláng? Irodalom, színház, politika. A 120 éve született Illyés Gyulára emlékezünk – Alexa Károly, Gajdó Tamás.

Illyés Gyula :: FORTEPAN / Hunyady József

 

Koncepcióóóóóóóóóóóóó!

„Ezzel az ismeretlen fogalommal, mármint a koncepcióval, még sok bajom lesz anyám, a színház világában, mert ki fog derülni, hogy mire előadás lesz belőlem, mindenkinek van belőle bőven, és két összeegyeztethető sincs…” – olvasható Zalán Tibor Jelenetek egy Előadás életéből című sorozatának legújabb részében.

 

Keresse a Nemzeti Színház előcsarnokában! De ha szeret képernyőn olvasni, kattintson a képre és olvassa online - vagy töltse le a pdf állományt!

(2023. január 03.)