Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Megmutatni a reményt

Különleges programmal zárta adventi rendezvényeinek sorát a Nemzeti Színház. A Csíksomlyói passió december 22-ei előadása előtt egy rendhagyó fimvetítésre invitálta a nézőket a teátrum. Dr. Baráth Gábor Portré Szánti Ivánról című filmje arról az emberről készült, aki utoljára kapta el a vírusos gyermekbénulást Magyarországon. Szánti Iván élete ennek ellenére teljes, ahogy a filmben fogalmaz, boldog embernek tartja magát. A fogorvos készítette dokumentumfilm ennek okait igyekszik feltárni.

 

 

„Megdöbbentő élmény volt látni, ahogy Iván hat a világra” – mondta a vetítés előtti bevezetőjében Vidnyánszky Attila. A Nemzeti Színház vezérigazgatója hozzátette, ezért is ragaszkodott hozzá, hogy adventkor legyen olyan alkalom, amikor ezt a filmet bemutatják. A vetítés után a filmet alkotó dr. Baráth Gábor elmondta, fiatalon ismerkedett meg Szánti Ivánnal, az egyházközségéből ugyanis több helyre jártak segítő szolgálatra, így került kapcsolatba a Baba utcai kórházrészleg lakóival és köztük Szántai Ivánnal. Az orvos elmondta azt is, hogy azért készítette el a filmet, mert azt látta, nagyon sok a reményvesztett ember, és ez az életút, Iván személyisége reményt sugároz maga körül. „A COVID alatt támadt az az ötletem, hogy megmutassam Iván sorsát egy film segítségével, hiszen az ő életét is egy vírus határozta meg.” – mesélte dr. Baráth Gábor a vetítés után. „Mindenki szorongott a koronavírus miatt, és úgy gondoltam, talán reményt ad, hogy Iván még a betegsége ellenére sem szorong, sőt, nagyon pozitív energiákat használ, éli az életét. Abban is biztos voltam, hogy azokat a fontos dolgokat, amelyekre ő ráébresztheti az embert, más nem tudja elmondatni vele, csak egy olyan ember, akivel bizalmi viszonyban van, ezért vágtam bele a film elkészítésébe. Nem volt egyszerű feladat, hiszen nem egy professzionális stáb voltunk, itt minden közreműködő önkéntesen, szeretetből adta hozzá, amit tudott.” – idézte fel a film készítésének folyamatát dr. Baráth Gábor.

 

Szánti Iván az életéről készült dokumentumfilm vetítésén a Nemzeti Színházban dr. Baráth Gáborral, a film készítőjével és Lukácsy Györggyel, az este házigazdájával.  ::  Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

„Azt a betegséget, a paralízist, ami Iván életét megváltoztatta, rajta kívül még négy-ötszázan kapták el, de nem véletlen, hogy ő még hatvan évesen is él.” – emelte ki a film készítője. „Akkora az élni akarása, ami elgondolkodásra késztetett engem, és ezt bontottam ki fokról fokra ebben a filmben, hogy Iván valójában egy elégedett ember, van hite, és reményt is tud adni másoknak. Az ő léte arra is felhívja a figyelmet, hogy Isten szemében minden ember értékes, minden ember számít, ezért fontos, hogy a mi szemünkben is így legyen.” – fogalmazta meg dr. Baráth Gábor.

(Ungvári Judit)

(2022. december 23.)