Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Békés, reményteli ünnepeket kívánnak a Szcenárium szerkesztői

Kedves Olvasóink!

2013 szeptembere óta, amikor a Nemzeti Színház művészeti folyóirata, a Szcenárium első lapszáma megjelent, évente mintegy ezer oldalon követtük nyomon és dokumentáltuk Magyarország első színházának működését. E műhely szakmai nívóját elsősorban dramaturg kollégáink – Rideg Zsófia, Kozma András, Verebes Ernő, Kulcsár Edit – írásai szavatolták, akik egy-egy terület alapos ismerőiként hitelesen tudósítottak a hazai, a határon túli és a nemzetközi színházi élet aktuális történéseiről. De esszéikkel és tanulmányaikkal helyet kaptak a lapban olyan neves külföldi és magyar szerzők is – csak az elmúlt évben például Eugenio Barba, Nicola Savarese, Tadashi Suzuki, Theodórosz Terzopulosz, Tompa Gábor, Visky András –, akik a világ drámairodalmának klasszikusait és a világszínház újító törekvéseit a színházelmélet és/vagy a színpadi gyakorlat szemszögéből tették vizsgálat tárgyává. 

A 10. Nemzetközi Színházi Olimpia megrendezésére készülő Nemzeti Színház vezetősége úgy döntött, hogy kommunikációját a szinhaz.org online felületén, a világesemény aktuális történéseiről szóló híranyag közzététele révén tágítja ki, újítja meg. Ugyanakkor arról is határozott, hogy az intézményt sújtó anyagi megszorítások miatt a Szcenárium nyomtatott formában való megjelentetését ez év októberétől bizonytalan időre felfüggeszti.  

A Szcenárium szerkesztőiként ebben a megváltozott helyzetben fokozottan arra törekszünk, hogy az általunk felhalmozott maradandó értékek – mindenek előtt a MITEM-eket előkészítő és értékelő írások, valamint a MITEM English különszámok angol nyelvű publikációi – hozzáférhetővé váljanak a Nemzeti Színház honlapján, valamint a színhaz.org  internetes felületén is. Bízunk ugyanakkor abban, hogy a 2023-as színházi olimpiához kapcsolódva olyan új tartalmak előállítására is módunk lesz, melyeket hűséges olvasóink örömmel fogadnak majd. 

Engedjék meg, hogy a Magyar Királyi Bábszínház újévköszöntő Hejjgetőjének egy részletével kívánjunk Önöknek békés, reményteli ünnepeket, köszönettel egy évtizedes megtisztelő figyelmükért!

 

A Szcenárium szerkesztői: 

Szász Zsolt és Pálfi Ágnes

 

 

 

(2022. december 29.)