Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Sajtótájékoztató

10. Színházi Olimpia – 70 helyszínen 550 előadás várja a közönséget

Sajtótájékoztató a következő év legnagyobb színházkultúrát érintő eseményéről

Húsvéttól Szent Iván éjjeléig a világszínház ünnepi találkozópontjává válik Budapest és Magyarország. 2023. április 01. és július 01. között 35 ország 200 társulata érkezik hazánkba a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia keretében. A magyarországi olimpiához csatlakozó budapesti és a vidéki teátrumok egy külföldi és egy határon túli produkciót fogadnak – hogy melyeket, arról ők maguk döntenek. Így a Magyarországgal szomszédos országok magyar nyelvű színházi műhelyei is részesei lehetnek az olimpiának, a külföldi társulatok meghívása pedig tartós nemzetközi kapcsolatok kialakulását jelentheti a magyar teátrumok számára.

 

Sajtótájékoztató a Nemzeti Színházban. A 10. Színházi Olimpia és a Madách Nemzetközi Színházi találkozó (MITEM)  szervezői Heiner Goebbels online bejelentkezését hallgatják. A világhírű német rendező is képviselteti magát a Színházi Olimpián.  |  Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

Folyamatosan bővülő programkínálat

A 10. Színházi Olimpia most induló weboldalán már most megtekinthető a programok egy része, amelyek között találunk prózai, zenés és táncelőadásokat, gyermek- és ifjúsági színházi darabokat is. A következő hetekben újabb és újabb produkciók válnak majd nyilvánossá a közönség számra. A programokról és a színházi ünnepel kapcsolatos hírekről a www.szinhaz.org oldalon olvashatnak.

Az alapításának 200. évfordulóját ünneplő Miskolci Nemzeti Színház, valamint a kortárs magyar színházi seregszemlét szervező Debrecen az olimpia kiemelt helyszínei. Az ISTA (International School of Theatre Anthropology) műhelyként működik Pécsváradon Eugenio Barba szellemi irányítása alatt. A magyar bábszínházak és a táncművészek is egész országra kiterjedő programsorozattal csatlakoznak az olimpiához. A programban utcaszínházi látványosságok éppúgy szerepelnek, mint szakmai események: könyvbemutatók, workshopok, mesterkurzusok, kiállítások és konferenciák. Az olimpia kínálatának szakrális vonulatát a passióelőadások jelentik.

 

Fesztivál a fesztiválban - MITEM

A jubileumi színházi fesztivál központi eseményeit a IX. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) öleli fel a Nemzeti Színházban.  A MITEM többéves sikere miatt nyerte el a Színházi Olimpia nemzetközi bizottságának bizalmát a Nemzeti Színház és Vidnyánszky Attila, aki az olimpia művészeti vezetője.

A mai sajtótájékoztatóra elindult a MITEM honlapja is. Az előadások sora itt is folyamatosan bővülni fog, de a most meghírdetett produkcióra akár már jegyet is válthatnak. A Nemzeti Színház  - kifejezetten az Olimpia - MITEM előadásaira - három szabadbérlet konstrukciót is kinál, ugyancsak a mai naptól. www.mitem.hu   ::   https://mitem.hu/jegyek

Magyarország legnagyobb színházi fesztiválján olyan szakmai óriások rendezéseivel és munkájával találkozhat majd a hazai közönség, mint Theodórosz Terzopulosz, Tadashi Suzuki, Romeo Castellucci, Szlava Polunyin, Heiner Goebbels, Eugenio Barba, Alessandro Serra, Liu Libin vagy Declan Donnellan. 

A MITEM a 2014-es alapítása óta a párbeszéd, a nyitottság, az egymás iránti kíváncsiság szellemében szerveződik. A mai válságos időkben még fontosabbak a színház képzeletbeli bárkáján átmenteni ezeket az értékeket. A kultúra segítségével kell a párbeszéd hídjait fenntartani, amelyeket a politika lerombol” – mondja Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója.

 

Kulcsár Edit a Nemzeti Színház dramaturgja, a Színházi Olimpia főszervezője és Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház igazgatója, a Színházi Olimpia nemzetközi szervezőbizottságának tagja, a MITEM alapítója és vezetője.  |  Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

Lesznek bábos és táncfesztiválok is, és fesztivált rendez az idén 100 éves Budapesti Operettszínház is. Az alternatív szcénát – többek között – a Jurányi Ház és a Bethlen Téri Színház képviseli. A Győri Nemzeti Színház a Duna menti teátrumokat fogja össze. Az amatőröknek és a diákszínjátszóknak is lesznek fesztiváljai.

 

Madách-bicentenárium a középpontban

Az olimpia egyik fókuszát a magyar drámairodalom egyik legnagyobb alkotója, Madách Imre jelenti, aki 200 éve, 1823-ban születetett, és akinek 140 éve mutatták be fő művét, Az ember tragédiáját. Madách munkásságát nemcsak konferenciák, kiállítások, új könyvek mutatják be, hanem egy egyedülálló esemény is. A világ számos országának színművészeti iskoláiból – Kanadától Anglián át Görögországig – érkeznek csoportok, akik Az ember tragédiája egyes színeit dolgozzák fel, majd ezekből egy nagy közös produkció is készül. Az ember tragédiájából származik 2023-as Színházi Olimpia mottója is: „Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!”

 

Olimpialapító művész hazánkról

Theodórosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia alapítója és nemzetközi szakmai bizottságának elnöke így nyilatkozik arról, miért Magyarországra esett a választás a tizedik esemény kapcsán: 

“Azért, mert a régi és nagyszerű színházi hagyományokkal büszkélkedő Magyarország a színházi elmélet és gyakorlat világméretű fejleményeinek aktív alakítója. A gyönyörű Budapest a világ kulturális örökségének egyedülálló műemléke, nemzetközi kulturális metropoliszként készen áll, hogy hidakat építsen más színházi hagyományok felé. Tehetséges és tapasztalt művészeti, műszaki és ügyviteli szakembereinek köszönhetően a Nemzeti Színház a magyar színházi szakma intézményi központja: egyaránt nyitott a nemzetközi avantgárd színházi elképzelésekre és a hagyományok ápolására. Ez teszi különösen alkalmassá, hogy hídként összekössön különböző iskolákat és színpadi formanyelveket. Világunkban, melyet a színházak homogenizálódása jellemez, a Nemzeti Színház a harmóniateremtés és Új Humanizmus mottó jegyében a sokszínűség, tolerancia, multikulturalizmus elkötelezett támogatója.”

 

A sajtótájékoztató szervezői és résztvevői a Nemzeti Színházban  |  Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

Jelkép és feladat

A 10. Színházi Olimpia jelképe egy bárka. A bibliai párhuzamot is megidézve ezen menthetjük át önmagunkat és értékeinket. Hogy hová? A szervezők azt remélik: a békés jövőbe. Európában, a szomszédunkban háború van. Nagyhatalmak és kis országok nukleáris fegyverek alkalmazásával fenyegetőznek. Ilyenkor felmerül a kérdés: mi a művészek dolga? Szükség van-e ilyenkor a művészetre? Van-e létjogosultsága ezekben az időkben egy olyan kulturális eseménynek, mint a Színházi Olimpia? A művészek, akik a 10. Színházi Olimpiát szervezik, abban bíznak, hogy megóvhatják és ahol szükséges, újjáépíthetik azokat a hidakat, amiket a politika lerombol. Úgy hiszik, ehhez józanságra és mértéktartásra, jövőbe vetett hitre és egymás iránti bizalomra van szükség. És legfőképpen: a párbeszéd fenntartására. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha a művészek, a kultúra képviselői nem a politika, az erő nyelvét beszélik, hanem párbeszédre törekszenek. Párbeszédre törekszenek az ukrán színházművészet képviselőivel, akiknek a háború miatt bizonytalan a részvétele a 2023-as olimpián, de most is folynak a tárgyalások, és az utolsó utáni pillanatig biztosítják számukra a lehetőséget, hogy bekerüljenek a programba. De az oroszországi művészekkel is párbeszédre törekszenek, akik a világ egyik legnagyobb színházi életének alkotói, Csehov, Sztanyiszlavszkij, Mejerhold, Ljubimov, Viszockij és Vasziljev országának művészei. A 10. Színházi Olimpia szervezői remélik, hogy ők is mihamarabb visszakerülhetnek a színházi körforgásba.

(2022. december 13.)