Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

2022. szeptember 24., szombat, 13 órától

Nyílt Nap - 20 éves a Nemzeti Színház Duna-parti épülete

Részletes program

Szeretettel várunk idén is mindenkit a Nemzeti Színház Nyílt Napjára!

Díszvendégek: Siklós Mária, Tordai Hajnal, Székely László, és még sokan mások. Programok: Kulisszajárás - Villámrandi - A Terzopulosz módszer - Nyílt próbák - Táncház és még sok más...

Mint mindig, a programok ingyenesen látogathatók. A Nyílt Nap során a Nemzeti Színház előadásaira 30%-os kedvezménnyel lehet jegyeket vásárolni! Mentse el ezt az oldalt, a programok leírását folyamatosan frissítjük.

 

 

14.00-19.00
Kulisszajárás – „Pincétől a padlásig”

Vezetéses séta 45 percenként „pincétől a padlásig”, a színház izgalmas, rejtett tereiben.

Próbálja ki a gyorsöltözést, a színpadi változást, vegyen részt egy tapsrend próbán és nézzen be a művészeti vezetőkhöz. A látogatás során az épület tervezőjével, Siklós Máriával is találkozhat, megtekintheti az Egri csillagok előadás jelmezeiből, díszletterveiből összeállított időszakos kiállításunkat, szakmai vezetők kíséretében.


Szakmai vezetők:
Siklós Mária Ybl Miklós-díjas magyar építész,
Tordai Hajnal, Jászai Mari-díjas jelmeztervező,
Székely László Kossuth- és Jászai Mari-díjas díszlettervező

Indulás: Főbejárat, ekhós szekér
​Moderátor: Kováts Karolina rendezvényszervező
 

A program ingyenes, regisztrációhoz kötött! regisztracio@nemzetiszinhaz.hu


Nem akadálymentesített program!

Gyakori kérdések

Kérjük a csoportok tagjait, hogy a visszaigazoló levél szerinti időpontban a Nemzeti Színház főbejáratánál gyülekezzenek majd. A fényképezés lehetősége mindenkinek adott ezen a napon, természetesen az alapvető illemkódex betartása mellett. Felhívjuk a programra érkezők figyelmét, hogy a séta alatt a lépcsőházban is közlekedünk, ezért ajánlott a kényelmes lábbeli viselete.

 

13.00-13.30
Ádámok és Évák Ünnepe – sorsolás
 

Évek óta visszatérő programunk keretében középiskolás csapatok mérkőzhetnek meg színészi képességeikben. 2023-ban ünnepeljük Madách Imre születésének 200. évfordulóját. Az emlékév alkalmából a vetélkedő témája Az ember tragédiája lesz.

15 szín, 15 csapat. A sorsoláson előzetesen regisztrált középiskolás csapatok vehetnek részt, akik a helyszínen tudhatják meg, melyik színt fogják Az ember tragédiájából a nagyérdeműnek bemutatni színházunk Nagyszínpadán.

 

Moderátor: Pintér Szilvia drámapedagógus
Helyszín: I. emelet, Duna felőli oldal

A program szabadon látogatható.

 

13.30-14.30
Bevezető tréning a Terzopulosz módszerbe

A Terzopulosz módszer az emberi testben elakadt energia és hang felszabadítására irányuló speciális légzés-, és mozdulat technika. Célja, a beszéd és a test felbomlott egységének újrateremtése. A dinamikus fizikai és hanggyakorlatok segítségével a résztvevők a színészmesterség alapelveit tanulmányozzák: a rekeszizomlégzés irányítását, a pszichofizikai koncentrációt, a test tengelyeinek aktiválását a testközponttal összeköttetésben, valamint gyakorolják a test hangforrásainak és rezonátorainak felszabadítását.

A görög Theodórosz Terzopulosz a világszínház egyik nagy mestere. Négy évtizedes munkásságát a Bakkhánsnőkkel kezdte, mikor megalapította Attis elnevezésű, újító, kísérletező társulatát, és azóta is az antik görög színház mai megszólaltatásának lehetőségeit kutatja. A Nemzeti Színházban 2022. május 14-én tartottuk meg a darab premierjét, a tréning résztvevői előjegyzéssel tudják megtekinteni az előadást színházunk Nagyszínpadán, 2022. október 06-án, 19.00 órás kezdéssel.

 

Kurzusvezető: Vida Gábor rendezőasszisztens

Helyszín: Gobbi Hilda színpad

A program ingyenes, regisztrációhoz kötött! regisztracio@nemzetiszinhaz.hu

 

14.30-15.00
Villámrandi„Ite vakhe, ite vakhe!”, görög óra kezdőknek és haladóknak

Találkozzon és beszélgessen a Bakkhánsnők színművészeivel, többek között azért, hogy megtudhassa, mit jelent a görög „Ite vakhe, ite vakhe!” kifejezés.

Moderátor: Lukácsy György irodalmi munkatárs
Helyszín: Gobbi Hilda előtér

A program szabadon látogatható.

 

15.00-16.30
Rendhagyó, nyílt próba – A Mester és Margarita I. felvonás

Legyen Ön is részese a világhírű rendező, Alekszandar Popovszki felújító próbájának! A macedón Alekszandar Popovszkit 2018-ban a Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) ismerte meg a hazai közönség, amikor a Danilo Kiš írása alapján készült Borisz Davidovics síremléke című rendezését mutatta be az Újvidéki Színház színészeivel. Az előadás a Pécsi Országos Színházi Találkozón elnyerte a „Legjobb társulati összjátéknak” szóló díjat. Nemrég Mihail Bulgakov A Mester és Margarita című regényének adaptációjával tért vissza a Nemzeti Színházba. Különleges művészeti koncepcióval egy különleges időszakban.

Helyszín: Nagyszínpad

A program szabadon látogatható.

 

16.30-17.00
VillámrandiKérdezd meg a Mestert és Margaritát!

Találkozzon és beszélgessen a Mester és Margarita rendezőjével és színművészeivel!

Moderátor: Verebes Ernő dramaturg

Helyszín: I. emelet, Duna felőli oldal

A program szabadon látogatható.

 

16.30-17.30
Táncház és eskütétel – Az Egri csillagok szuperhőseivel

Táncoljunk együtt a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncművészeivel. Elevenedjenek meg az Egri csillagok szuperhősei, mérkőzőn meg az ifjúság a magyar oszmán csapatok élén, tánclépésben. Beszédóra kisebbeknek, az ifjúság Dobó esküjét Horváth Lajos Ottó színművész vezetésével sajátíthatja el.

Koreográfus:

Helyszín: Gobbi Hilda színpad 

A program szabadon látogatható.

 

 

Folyamatosan látogatható események

- Jelmez- és díszletterv kiállítás az Egri csillagok előadásból a közönségforgalmi részen

- Színházi nyomkereső

Diákokat, családokat várunk egyénileg vagy maximum 4-5 fős csapatokban, hogy felfedezzék a Nemzeti Színház épületét és a parkot.

Moderátor: Pintér Szilvia

Indulás: főbejárat, ekhós szekér

 

 

 

 

(2022. szeptember 19.)