Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Évadforduló

Túl vagy a nehezén, most jön a neheze – szokás mondani. A pandémia után háború. Vajon a kultúrának, a színháznak mi a dolga ezekben a válságos időkben? Élni segít? Hogyan? Miként szóljon a valóságról úgy, hogy eközben a diagnózison túl távlatot is adhasson?

A Nemzeti Színház következő évada válasz erre: lesz szó háborúról, az emberiség jövőjéről, a politika és a hatalom működéséről, szerelemről, képmutatásról, hazaszeretetről és példaadásról, lesz benne derű és komorság is. Molière-től Brechtig, Katona Józseftől Kodályig, Petőfitől Tamási Áronig ível a klasszikus szerzők névsora. És lesznek kortárs szerzők is, mint Kirill Fokin, Klim és Lukácsy György.

A következő évad a bemutatókon kívül kínál még valamit – olyasmit, ami még nem volt Magyarországon. 2023 tavaszán és kora nyarán húsvéttól három hónapon át hazánk rendezi a tizedik Nemzetközi Színházi Olimpiát. Olyan városok sorába lépünk, mint Delphoi, Isztambul, Moszkva, Szentpétervár, Szöul, Peking és Wrocław, volt már Színházi Olimpia Japánban és Indiában is. Ez a világszínházi esemény nem csupán a szervezést irányító Nemzeti Színházra és Budapestre összpontosul majd. Az ország minden kő- és szabadtéri színháza, minden műfajban alkotó társulata részt vehet benne a bábosoktól a prózai színházakon és a táncművészeken át az operáig, a gyerekszínházaktól a függetleneken át az amatőrökig. Jövőre a világ(színház) közepe lesz Magyarország. 

A 2022/2023-as évad már nyáron elkezdődik a Tündöklő Jeromos és A helység kalapácsa gyulai bemutatóival. (A nyári programokat lásd a 60. oldalon.) Ebben a két előadásban a kárpátaljai, beregszászi társulat tagjai is részt vesznek, akiket a Nemzeti Színház az orosz-ukrán háború kitörésekor befogadott.

Ma erről is szól a színház.

Jelenet A helység kalapácsa előadásból  ::  Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

(2022. június 04.)