Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

A magyar kultúra napja

Ádámok és Évák Ünnepe 2022

A Nemzeti Színház ifjúsági programjai között fontos helyet foglal el az Ádámok és Évák ünnepe című középiskolás játék. A Szolnoki Szigligeti Színház által évekkel ezelőtt indított kezdeményezés mára országos mozgalommá fejlődött. A Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház nyolcadik éve adja át Nagyszínpadát a diákszínjátszóknak, így ünnepelve a magyar kultúra napját - idén 10 középiskola 200 tanulójával, akik a 125 éve született Tamási Áron egy-egy drámájának részletével érkeznek a gálára. Az est 2022. január 22-én 19 órakor kezdődik a Nemzeti Színházban.

A legutóbbi gála résztvevői a Nemzeti Nagyszínpadán

 

Ősszel sorsoltuk ki, hogy melyik iskola, melyik Tamási Áron drámával foglalkozik. Azóta zajlanak a próbák az iskolákban tanárok és színházi mentorok segítségével.

A nagyszabású játék szervezője és rendezője Pintér Szilvia színház-drámapedagógus, a Nemzeti ifjúsági programfelelőse és Rubold Ödön Jászai Mari-díjas színművész, aki 8 évvel ezelőtt elindította ezt a töretlen sikerű programot a Nemzeti Színházban.

Az egymást követő rövid előadások végén színházi szakemberekből álló zsűri értékeli a színjátszó csoportokat. A zsűri elnöke A. Szabó Magda a Tamási Áron 125 Emlékév projektvezetője. Zsűritagok: Seregi Zoltán Jászai Mari–díjas színész, rendező, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, Szélyes Imre Jászai Mari-díjas színész, rendező és Kozma András a Nemzeti Színház dramaturgja.

 

A résztvevő iskolák csapatai a színpadra lépés sorrendjében:

- Tamási Áron Elméleti Líceum Székelyudvarhely: Tündöklő Jeromos

- Dózsa György Művészeti Szakgimnázium: Vitéz lélek

- Váci Piarista Gimnázium: Hullámzó vőlegény

- Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium: Ördögölő Józsiás

- Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Szakgimnázium: Boldog nyárfalevél

- Óbudai Waldorf Gimnázium: Énekes madár

- Lónyay Református Gimnázium: Tündöklő Jeromos

- Baross Imre Artista Képző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium: Csalóka szivárvány

- Szentendrei Református Gimnázium: Ördögölő Józsiás

- Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium 10. A osztálya: Boldog nyárfalevél

 

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Elméleti Líceum csapatának részvétele a Tamási Áron 125 Emlékév támogatásával valósul meg. A Tamási Áron 125 Emlékév lebonyolítója a Magyarság Háza.

 

 

(2022. január 18.)