Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Olvasnivaló

Üvegfigurák, film, színház - friss Nemzeti Magazin

Mitől csehovi az amerikai Üvegfigurák? Miként hazudható széppé a múlt, és lehet hazug a jelen? Kibékíthetetlen barátság a mozi és a színház 120 éve? Milyenek voltak a Molière Kényeskedői egy téeszben. És még sok egyéb olvasnivaló és érdekesség található a Nemzeti Magazin legújabb számában.
Eirik Stubø rendező és Ondraschek Péter az Üvegfigurák díszlettervezője. ::  Fotók: Eöri Szabó Zsolt

 

A tartalomból:

Eirik Stubø az Üvegfigurákról

A négy szereplő történetét olyan légkörben meséli el az író, mintha egy Csehov-drámában lennénk. A hiábavaló vágyak, az idegen érkezése a mozdulatlan, zárt világba. Amanda a régmúlt pompáját emlegeti, Laura csodálja a szép, de törékeny üvegfigurákat…

 

Söptei Andrea az Üvegfigurákról

„A reménytelen folyamatban mégiscsak felcsillan Amanda életvidámsága…Ez a mélyről előkapart életigenlés ad kapaszkodót mindannyiunk számára.

 

Ács Eszter és Ölveczky Cecília az Üvegfigurák dramaturgja az előadás próbáján

Premierportré: Ács Eszter

„Ahhoz, hogy jól tudjak teljesíteni, éreznem kell, hogy okkal választottak engem a feladatra. Ha ezt tudom, akkor mindegy, hogy prózai vagy zenés anyagról van szó. Ha bíznak bennem, akkor olyan erőt kapok, hogy nem érzek lehetetlent. Átmegyek a falon is! Nagyon fontos, hogy higgyenek bennem.

 

Fókuszban: a film és a színház 120 éve

A kibékíthetetlennek tűnő ellenszenvtől a kölcsönös haszonig, a némafilmtől a beszélő moziig, a talmitól az értékesig. A magyar mozi és a színház 120 év párhuzamos és összefonódó világának rövid története –hollywoodi kitekintővel.

 

Osztovits Ágnes Nézőpontja a Rómeó és Júliáról

Vidnyánszky a szerelem gyönyörű himnuszát zengi. A halál fenyegetésében megélt nászéjszaka utolérhetetlen rendezői remeklés – mind a látvány, mind a koreográfia, mind a zene, mind a színészvezetés tekintetében.

Jelenet a Rómeó és Júlia című előadásunkból

 

Kiállítás Törőcsik Mari és a Nemzeti

Hatvan színpadi évből Törőcsik Mari negyvenet töltött a Nemzetiben – itt kezdte és itt fejezte be pályafutását. Ezalatt több mint hatvan előadását játszott. Ezt idézik fotók, jelmezek és dokumentumok a Nemzeti Színház „Tudom-e úgy, ahogyan csak én tudhatom” című kiállításán.

 

 

(2021. november 27.)