Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Kiállítás - Magyar Festészet Napja

NŐI VONAL X. - Női test, női identitás

Megnyitó: 2021. október 18-án, hétfőn, 19 órakor

Szeretettel hívjuk a tizedik Női Vonal kiállításra, a Magyar Festészet Napja kiemelt rendezvényére!

Megnyitó: október 18., hétfő, 19 óra.
Helyszín: a Nemzeti Színház melletti Zikkurat. 

Megnyitja: Dr. Révész Emese művészettörténész
Közreműködik: Lux Ádám Jászai-díjas színművész, érdemes művész
Performansz: SZÁMALK Szalézi Technikum és Szakgimnázium diákjainak előadása
Kurátor: Vincze Angéla festőművész

 

Balla Erika: Identitástranszformátorok
A kiállítás megtekinthető: 2021. november 18-ig
(Keddtől péntekig: 15-19 óra, szombaton 10-14 óra között.)
A kiállítás november 18-án finisszázzsal zárul.
 
"A test az a dolog, amely örökké ellentéte és ellenzéke marad mindenféle társadalmi normának, szabálynak és korlátozásnak. Megtagad minden, a szimbolikus által neki kiszabott helyet és jelentést, azoktól elkülönbözik, és örökké a korlátok áthágásával fenyeget. Így a test a szabadság örök forrása lesz." (Kalmár György)
A csoportos kiállítás a Magyar Festészet Napja kiemelt rendezvénye, ahol 50 meghívott kortárs festőművész, csak nők állítanak ki. Az a célunk, hogy nagyobb figyelmet kapjanak a női alkotók, hogy megmutathassuk a kiemelkedő tehetségeket, mert van adósságunk ebben.
Sokféle asszociációt ébreszt a cím. A Női vonal sok mindenre utalhat. Lehet a festőecsettel húzott vonal vagy egy női alak, női szemlélet; kiállításként pedig a női alkotók sora, arcvonal, élvonal. A tíz éve megálmodott koncepció a női festők érzékenységét, érzelmeik lüktetését kívánja láthatóvá tenni a festővászon teremtő varázsa révén.
A női látásmód, nőiség, női szerep mindennapjaink leggyakoribb témája és korunk egyik legmarkánsabb társadalmi kérdése. Hogyan élünk a családban, hogyan létezünk más társadalmi szerepekben? Célunk megmutatni a világhoz való viszonyunk sokféleségét és a művészi ábrázolás sokszínűséget, útkereséseit. Bár különfélék a képekben felidézett világok, egyben azonosak mégis: megjelenik bennük az általános emberi és a sajátosan női jelleg. A művészi absztrakció látványában egybeolvad a kettő, mindig láttató, de nem konfrontatív módon.
Széthulló értékeink világában a művek talán nem adnak választ kérdéseinkre, de szembesítenek, és felmutatnak értékeket. Azt azonban meggyőződéssel állítjuk, hogy ha a válságból, az önközpontú életből kiutat keresünk, jól tesszük, ha a nőiség természete felé közelítünk. Mi is a nőiség ma, milyen a nők viszonya a világhoz? A kiállítás ebből a kíváncsiságból született, és most láthatjuk a művészek válaszát erre a forró kérdésre. Reméljük, hogy sok élménnyel, gondolattal gazdagítják a kortárs festészet kedvelőit.
 
Vincze Angéla
képzőművész, a kiállítás kurátora
 
 

(2021. október 14.)