Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Vidnyánszky: A minőségi kultúrából nem szabad engedni

A Debreceni Református Nagytemplom előtt mutattuk be a Csíksomlyói passiót

A szabadtéri előadás próbáját is figyelemmel kísérhették a járókelők, az előadást ezúttal is teltházzal és vastapssal jutalmazták a nézők. A Debreceni Református Nagytemplom előtt felállított három színpadon a színházunk művészei a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, és a helyi együttesek - a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, a Debreceni Népi Együttes, és a Főnix Néptánc Együttes táncosai - Berecz András mesemondóval együtt hozták el a lelki közösségi élményt.

 

Csíksomlyói passió, Debrecen, 2021. augusztus 13. / Fotó: Eöri Szabó Zsolt - További képek a cikk végén

 

A Csíksomlyói passió Jézus szenvedéstörténetének és a megváltás reményének megelevenítése, valamint a kereszt alatti nemzeti összetartozásunk közösségi megélése. A Nemzeti Színház monumentális előadását eddig csaknem ötvenezren látták, a kőszínházban és a három szabadtéri helyszínen, Csíksomlyón, Esztergomban és most, Debrecenben. 

 

„Óriási munka és felelősség egy krisztusi témát úgy feldolgozni, hogy az érthető, érezhető, egyszerre ragaszkodik a hagyományokhoz, ugyanakkor a mai embert is meg tudja szólítani. És mindezt a magyarság egyik legfontosabb szakrális helyén, a debreceni nagytemplom előtti téren. Azt hiszem legfontosabb keresztényi történetünk ezáltal mindenki számára átérezhetővé válik, megélhetővé válik, nézőtér és színpad egy nagy közösséggé olvad össze az előadás alatt.” – mondta a debreceni bemutatón Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Csíksomlyói passió rendezője. „Egyfajta misszió, amelynek ősi hagyománya van, hogy helybe visszük a színházat, jelen esetben Debrecen lakosait szólítjuk meg. Azt szeretnénk, ha mindenki látná, hogy mindenki megnézhesse, ezért erre a produkciónkra a szabadtéri előadásokra csak regisztrálni kell. A minőségi kultúrából nem szabad engedni, a Nemzeti Színháznak feladata, hogy minél több emberhez vigye el a csodálatos magyar kulturális és művészeti kincseket.”

 

Szintén missziós feladatként tekint a helyi amatőr népi táncegyüttesek bevonására Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója, a darab társrendezője és koreográfusa. 

 

„A közös alkotás öröme, a tudás átadása, a fiatalok bevonása számunkra is pozitív érzés minden helyszínen, és kötelességünk is. Nekik is, nekünk is felemelő élmény, látom rajtuk, és mivel kevés idő van a próbákra, nagyon tisztelem azt a fegyelmezettséget és igyekezetet, amivel felveszik a ritmust és megtanulják a koreográfiát.”

 

A Csíksomlyói passió kérdésfelvetései örökérvényűek. Az előadás három alapra, a csíksomlyói iskoladrámákra, Szőcs Géza passiószövegére és a Berecz András által gyűjtött népénekekre, mesékre épül. 

 

Az előadást legközelebb a Nemzeti Színházban lehet megtekinteni szeptember 10-én, és október 30-án, Budapesten.  

(2021. augusztus 14.)