Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

November 26-27. Károlyi-Csekonics-palota, Budapest, Reviczky u. 6.

Pilinszky 100/40

Pilinszky János színházi és filmes víziója ma

Pilinszky János születésének 100., halálának 40. évfordulójára programsorozatot és tudományos konferenciát szervez a Károlyi-Csekonics-palotában a Károli Gáspár Református Egyetem, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem, a Csokonai Színház és a Nemzeti Színház.

Tudományos konferencia
November 26-27.

 

A rendezvény Facebook esemény oldala:
https://www.facebook.com/events/296353622342299/?ref=newsfeed
Téma: a szerző színházhoz és filmhez kapcsolódó tevékenysége, azaz 
  • színházkoncepciója, 
  • dráma- és kritikaírói munkássága,
  • ennek forrásai,
  • munkáinak színházi és filmes feldolgozásai,
  • ezek hatástörténete, utóélete,
  • irodalom-, színház-, és filmtörténeti jelentősége a műfajköziség lehetőségeinek maximális figyelembevételével.

A meghívott előadók a témában már publikált egyetemi oktatók, kutatók, művészek, jelenlegi vagy volt egyetemi hallgatók, doktoranduszok. Az előadásokat kerekasztal-beszélgetés egészíti ki, melynek előzményei voltak a 2016-ban a Kossuth Klubban, illetve a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Pilinszky János színházkoncepciójának időszerűsége 1-2. címmel lezajlott beszélgetések, illetve három könyv:    

  • Maczák Ibolya: Papírdarabok. Pilinszky János drámaírói munkássága, Budapest, Balassi Kiadó, 2015. 
  • Sepsi Enikő: Pilinszky János mozdulatlan színháza Mallarmé, Simone Weil és Robert Wilson műveinek tükrében, Budapest, KRE – L’Harmattan, Károli Könyvek, 2015.
  • Visky András: Mire való a színház? Útban a theatrum theologicum felé, Budapest, KRE – L’Harmattan, Károli Könyvek, 2020.

 

A részletes program

A konferenciát művészeti események: éjszakába nyúló performansz, az Urbi et orbi alapján készülő beszédoratórium, továbbá versszínházi előadás, 50 napon át tartó YouTube bejelentkezés, augusztus 19-től a születésnapig tartó 100 napban rádiós műsorok, illetve Facebookra feltett vizuális anyagok egészítik ki. A károlis hallgatók az eseményt megelőzően kreatív feladatok megoldásával Pilinszky pontokat gyűjthetnek, Pilinszky-idézetekhez mozgóképes anyagokat készíthetnek. A részleteket a szervezők az egyetem Facebook-oldalán és honlapján teszik közzé. 

 

A programok szervezői: Bethlenfalvy Ádám, Dóczy Péter, Lázár Balázs, Maczák Ibolya, Pacskovszky József, Prontvai Vera, Sepsi Enikő (projektvezető), Visky András.

Helyszín: Károlyi-Csekonics-palota,  1088 Budapest, Reviczky u. 6.

 

Jelenet a Dóczy Péter által rendezett Azt hiszem c. előadásból

 

 

(2021. augusztus 19.)