Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

MITEM 2021 - KÖSZÖNTŐ

Fekete Péter • kultúráért felelős államtitkár

Kedves Olvasó!

 

„Óh, e zűr között hová lesz énem zárt egyénisége.” – Rendkívüli erővel bíró üzenet, hogy a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó számára ezúttal nem választottak új mottót a szervezők, megtartották a pandémia előtt választott idézetet.

Madách Ádámjának kétségbeesett, zaklatott kérdése olyan jelentésekkel gazdagodott az elmúlt egy esztendő során, hogy időszerűsége talán soha nem lehet szembeötlőbb, mint a világjárvány által tépázott, felforgatott világban. A világban, amely már sohasem lesz ugyanolyan - sem az egyén, sem a közösség szintjén. Mindannyian Ádámként tettünk fel kérdéseket a zűrben, vészben, bizonytalanságban, amely körülvett.

A válaszok pedig nem maradtak el. Elvált a fontos a lényegtelentől, az értékes a talmitól. Útjelző táblákba botlottunk az élet minden színterén. Ha úgy tetszik, egy felvonás véget ért - majd rövid szünet után újra felgördül a súlyos bársonyfüggöny. A következő felvonás cselekménye rajtunk áll. Foglaljunk hát helyet a kortina két oldalán. Jöjjön 13 ország 19 előadása, hozza nekünk a válaszokat, hozza a meztelen igazságot, a felismerést, a élet lendületét, az újrakezdés ígéretét. Ádámként vághassuk a Rossz arcába:

 

„Óh, Lucifer! Vezess földemre vissza,

Hol oly sokat csatáztam hasztalan,

Csatázzam újra, és boldog leszek.”

 

 

Fekete Péter • kultúráért felelős államtitkár
Emberi Erőforrások Minisztériuma

(2021. augusztus 22.)