Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Veszprémi gimnazisták nyerték színháztörténeti vetélkedőnket

A három online fordulót követően 2021. június 11-én megrendeztük a Nemzeti Színháztörténeti vetélkedő döntőjét. 62 induló csapatból a legjobb 6 versenyzett a Nemzetiben. A döntő kérdései - igazodva az internetes fordulók témájához - a Nemzeti Színház 1837 és 2002 közötti történetéből merítettek.

A döntő résztvevői, egy csapat az interneten kapcsolódott a vetélkedőbe

 

Első helyen végzett a Csalogányok csapat a veszprémi Padányi Katolikus Gimnáziumból, tagjai: Ferenczy Lili, Gyarmati Rita, Németh Nóra, Simon Luca Zsuzsanna. Felkészítő tanár: Baradits-Stummer Márta.

Második lett a Bartók Quartet csapat a Miskolci Bartók Béla Zene és Táncművészeti Szakgimnáziumból, tagjai: Csörgő Réka, Gál Léna Georgina, Lehel Kamilla Rebeka, Rimán Mária Kiara. Felkészítő tanár: Kertész Ágnes.

Megosztott 3. helyen végzett a CsalogLányok csapat a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnáziumból, tagjai: Magyar Jázmin Őzike, Guerrero-Vas Paula, Füsi Borbála, Kállóczy Zita Zsuzsanna, felkészítő tanáruk: Eck Attila és a Csiperke csapat a Debreceni Ady Endre Gimnáziumból. Tagjai: Mrena Dorka, Fekete Petra, Lapos Imola, Angyal Ákos. Felkészítő tanáruk: Bagossi Edit.

Negyedik lett az Árpád népe csapat a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumból, tagjai: Májer Panna, Szabó Gréta Orsolya, Szekeres Dénes, Takács Bernadett. Felkészítő tanár: Szabó Viktória.

Ötödik helyen végzett a Dionüszosz csapat a Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, tagjai: Dencsák Cynthia, Erdei Áron, Kása Petra, Sztankovics Alexandra. Felkészítő tanár: Fazekas Katalin.

 

A győztesek

A csapatok értékes nyereményekkel lettek gazdagabbak, például mobiltelefonnal, e-bookkal és természetesen  színházjegyekkel.

A döntőt a diákok tudása mellett még három dolog tette igazán különlegessé: 

Ez volt az első olyan döntő, ahova határon túli csapat is bejutott. A Dionüszosz csapathoz kapcsolódik a második különlegesség is, hiszen ők az utazási nehézségek miatt a döntöben is internetes kapcsolaton keresztül versenyeztek. És végül, a döntő elején derült ki, hogy a nyertes csapat és a határon túli csapat iskolái testvériskolák.

 

A diákok 7 feladatban mérték össze tudásukat és kreativitásukat. A zsűrit: Barta Ágnes a Nemzeti Színház színésznője, Pintér Szilvia ifjúsági programfelelősünk és színház-drámapedagógusunk, Kornya István a Nemzeti Magazin főszerkesztője , Kozma András dramaturgunk és Lukácsy György irodalmi munkatársunk, filmesztéta alkotta. A vetélkedő házigazdája Szabó László kommunikációs szakember volt.

Igazán tartalmas és izgalmas délelőtt volt a mai, terveink szerint jövőre folytatjuk a Nemzeti Színháztörténeti vetélkedőjté. Gratulálunk a diákoknak és felkészítő tanáraiknak a szép teljesítményért! Örömmel töltött el minket, hogy ennyi fiatalt sikerült idén is megmozgatnunk, mondta Rátóti Zoltán színművész, stratégiai igazgatónk, akik most is bizonyították, hogy középiskolai tanulmányaik mellett  nem kevés időt és energiát áldoznak a számunkra is oly fontos színházművészet mélyebb megismerésére.

-Pintér

(2021. június 11.)