Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Olvasnivaló

Rómeó és Júlia, az új évad és a betonkabát

A nyitásra megjelent a Nemzeti Magazin új száma!

Shakespeare aranyszobra, a szerelmesek örök meséje – vagyis a Rómeó és Júlia. Milyen volt, és milyen lesz? – évadforduló és premierkínálat. Mit tud a színházi Porsche? – a Nemzeti műszaki igazgatója mesél. A Nemzet Színésze – Lehoczky Zsuzsa. 200 éves az első magyar kőszínház – és sok egyéb érdekesség olvasható a Nemzeti Magazin friss számában, amelyet a pénteken nyitó Nemzeti Színház közönsége már a kezébe is vehet!

 

 

Rómeó és Júlia 

„A szerelemnek terhe földre roskaszt”. Szeretjük ezt a letaglózó állapotot, talán mert megérezzük benne, hogy a teher valóban lehet könnyű és édes, az iga pedig gyönyörűséges…  - mondja Vidnyánszky Attila rendező a Rómeó és Júliáról.

 

Maszk nélkül

Rómeó és Júlia megéli a legnagyobb boldogságot, majd a legszomorúbb tragédiát is – a történet szerint néhány nap, a színpadon néhány óra alatt. Shakespeare két szerelmese, Szász Júlia és Herczegh Péter arról is mesélnek, van-e szerelem első látása, miért érdemes színésznek lenni, és milyen az utcai plakátról vissza néző arc…

 

   

Már októberben megjelentek Budapest közterein. Három az utcai plakátokból │ Fotó: Perger Viktória
 

"Amikor megláttam magam, azt kezdtem figyelni, vajon mások mit szólnak hozzám, milyen képet vágnak, ha látják a plakátot. Még szinte reméltem is, hátha írnak vagy rajzolnak rá valamit. De egyelőre semmi" - mondja Herczeg Péter. "Még szokni kell az ilyesmit" - egészíti ki Szász Júlia.

 

Évadforduló

„A színész nem csupán érzékeny lélek, de sportolói természet is, akinek szüksége van az igénybevételre, hogy edzésben legyen, és a készségei ne kopjanak. Az előadások olyan energiakisülések, amelyek egyszerre fárasztják és éltetik. Ősz óta híján voltak ezeknek, de a mi színészeink szerencsére nem estek ki teljesen a gyakorlatból.” Vidnyánszky Attila 

 

A betonkabát gombjai

Világrekordról, ezer gyertyáról, Schwajda György kulcsairól és a színházi Porsche lehetőségeiről is mesél Kovács Bálint, aki örök darab és biztos pont a Nemzeti Színházban, míg az igazgatók jönnek-mennek… A tervezéstől, az első kapavágástól végigkövette a Nemzeti Színház építését, és műszaki igazgatóként huszonegy éve ő felel az intézmény működéséért a pincétől a zsinórpadlásig. Portré.

 

Kovács Bálint │ Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

Ünnep – kétszáz éves a kolozsvári színház 

„Bár az első magyar kőszínházat eladták, majd utóbb elbontották, mi több, a színház következő otthona is odalett, számtalanszor változott meg az is, hogy melyik országban létezik, mégis: a kolozsvári magyar nyelvű színjátszás folytonossága kétszáz éve, 1821 óta egy pillanatra se szakadt meg. Bodó A. Ottó írása és interjú Tompa Gáborral.

 

 

 

 

 

(2021. június 07.)