Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

ELHUNYT NAGY ZOLTÁN SZÍNMŰVÉSZ

Nagy Zoltán színművész szerdán hajnalban meghalt. A családdal történő egyeztetés után szolgálhatunk bővebb információval – közölte Facebook oldalán az Újszínház. Nagy Zoltán 1982 és 91 között a Nemzeti Színház társulatának tagja volt.

Nagy Zoltán Ivánka Csaba-díjas, Aase-díjas színművész 1943-ban született Budapesten. Tanárnak készült, 1966-ban a szegedi tanárképző főiskolán magyar–történelem–ének szakon végzett. A színészmesterség már hallgatókorában érdekelte, pályája így már a Szegedi Egyetemi Színpadon elkezdődött. Előbb a Veszprémi Petőfi Színház tagja volt (1966–1975), majd öt évre a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött. Két év szolnoki (Szigligeti Színház) kitérő után kilenc éven át a Nemzeti Színházban játszott, 1991-ben a Pécsi Nemzeti Színházhoz került, majd 1992 és 1998 között szabadúszóként dolgozott, 1998-tól az Újszínház társulatának művésze volt.

Az Aase-díj átvételén 2017. december 18-án. │ Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

Játszott a Gyulai Várszínház, az Egyetemi Színpad, a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Szkéné Színház, a Rock Színház, a Madách Színház, a Karinthy Színház, az Arany János Színház, a Fővárosi Nagycirkusz, a Vörösmarty Színház, az Óbudai Társaskör előadásaiban. Művészi munkája mellett zenés darabokat rendezett a Pomázi Zeneiskolában, és színészmesterséget tanított Gór Nagy Mária Színitanodájában, a Nemzeti Stúdióban és az Új Színház Stúdiójában.

Igen sokoldalú művész. Kortárs és klasszikus színművekben, tragédiákban, komédiákban, prózai és zenész színházi előadásokban, filmekben, televíziós játékokban, s rádiószínházi produkciókban egyaránt, a szerepek mélyrétegeit feltáró, emlékezetes alakítások fűződnek nevéhez. Zalán Tibor jellemzése szerint olyan színész „aki háromszorosan is nagy. Nagy egyszer a nevében, nagy másszor a termetében, s harmadszor nagy kvalitásban.”

 

 

 

Forrás: Színház.online, Facebook

(2021. június 17.)