Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Ifjúsági program

Országos diákszínjátszók gálája a Nemzetiben

November 28-29.

„Színházat csinálni a legjobb dolog!”

Ezt mondják, éneklik közönösen a beregszászi társulatom tagjai a Liliomfi című előadásban. Szigligeti Ede darabjának teátristája azért olyan kedves figura, mert szenvedélyesen szereti a színházat. Nem mérlegel, nem oszt-szoroz, az örökséget is veszni hagyja, hogy a színészet nagy eszményének és kalandjának (no és persze egy szép leánynak) hódoljon. Fontos: mindkét szerelmének örök hűséget fogad.

Az említett beregszászi társulatomnak nem egy tagja diákszínjásztó volt édesanyám stúdiójában, s van, aki közülük ma a Nemzeti Színházban játszik. És sokan vannak, akikből nem lett színész. De ha csak egy kis szerep megformálásának az élményével gazdagodtak is, ha tanultak valamit, ami majd az életben hasznukra válhat, megérte. Diákként és később magyartanárként személyesen is megtapasztaltam, mit jelent a közös játék, egy drámával, annak szerepeivel, jeleneteivel való foglalkozás öröme, izgalma, kalandja. A közösen alkotás sziszifuszi munkája és eufóriája.

Nagy öröm, hogy a Nemzeti Színház együttműködő partnere lehet az Országos Diákszínjátszó Egyesületnek, amely 30. évadját ünnepli 2019-ben. A Nemzeti Színház feladatának tartja, hogy támogasson olyan kezdeményezéseket és programokat, amelyekben a színház közösségeket teremt, legyen szó akár iskolai osztályokról, településekről, kisebbségekről… Ezért támogatjuk a magyarországi nemzetiségi színházakat (Jelen/lét Fesztivál), a falusi színjátszó köröknek szóló Pajtaszínházi programot, ezért rendezzük meg évente az Ádámok és Évák ünnepét iskolai színjátszóknak.

Szeretettel köszöntöm a mintegy 1300 középiskolást és tanáraikat, akik a jubileumi évadban részt vesznek az Országos Diákszínjátszó Egyesület programjain, fesztiváljain. Sok örömet, boldog pillanatot kívánok mindenkinek, hiszen tudják: „Színházat csinálni a legjobb dolog!

 

Vidnyánszky Attila

Kossuth-díjas színházi rendező, a Nemzeti Színház igazgatója

a 30. jubileumi évad fővédnöke

 

 

PROGRAM

November 28. Csütörtök

 

GOBBI HILDA SZÍNPAD

14:00 Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola: Hullám

16:30 Vörösmarty Gimnázium: Pipin

18:30 Improvizációs verseny a diákoknak


KASZÁS ATTILA TEREM

14:00 Soltis Lajos Színház – Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskola: Mielőtt Meghaltál

16:30 ZIG KIMI: Tengerjáró a zöld kékségben

20:30 Fogadás 

 

BAJOR GIZI SZALON

18:30 ODE 30 – Könyvbemutató és minikonferencia
 


November 29. Péntek

 

15:00 Hajóorr és az épület környéke: Flasmob
           

NAGYSZÍNPAD
17:30 Díjátadó – ODE30 jubileumi díjak átadása
19:00 A Körhinta című előadás megtekintése

(2019. november 18.)