Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Az imádság világnapjára

„Jó lenne megértetni az emberekkel, hogy érdemes imádkozni”

Morus Tamás imái Rátóti Zoltán előadásában

A 777 nevű népszerű keresztény orgánum interjút közölt a Nemzeti színművészével, Rátóti Zoltánnal, aki az Egy ember az örökkévalóságnak című előadás címszereplőjeként arra vállalkozott, hogy felolvas négy imát az általa alakított Szent Morus Tamástól. Az interjúban szívvel értő módon beszél arról, őt hogyan érintették meg ezek az imák, de szó esik a magyarföldi templomépítésről és a Csíksomlyói passió Péter apostoláról is.
Rátóti Zoltán  |  Fotó: Eöri Szabó Zsolt
Rátóti Zoltán az interjúban elmondja, megragadták Morus Tamás imái. „Ez a sor például hozzám szól: „Ne engedd, hogy túl komolyan vegyem azt a valamit, ami sokszor belém lopakodik és neve: »én«. Az egész világunk arról, hogy mi mindent meg nem teszünk az énünk kényeztetése érdekében. Ez óriási kísértés egy színész számára is. Ha már itt tartunk, én mindig hozzáteszem Morus imájához: »Add, Uram, hogy a szövegtudás se okozzon nehézséget!«. Ahogy öregszem, azt érzem, hogy egyre nagyobb a tétje annak, ha hibázom. Az a szégyenérzet, hogy ezzel nemcsak magamat, hanem a kollégákat is zavarba hozom. Ez persze klasszikus szorongás, de a színészeknek ez valódi fenyegetés. Morus másik imasora, amit különösen időszerűnek érzek: »a legádázabb ellenségem is leghívebb barátomként kezeljem«. Ez manapság, szerintem a legnagyobb próbatétel a világunkban és személyesen nekem is, hiszen olyan könnyen belefutunk gyűlölködésbe és ítélkezésbe. Attól igazán szépek számomra ezek az imák, mert nem mesterkéltek, hanem magától értetődő megnyilatkozások. Az ima Morus számára persze túlélési eszköz is volt, hiszen rengeteg időt töltött – igaztalanul – börtönben. Aligha maradt volna ilyen derűs ima nélkül. Ha ennyit elérünk a Csiszár Imre rendezte előadással, már érdemes volt színre vinni Robert Bolt drámáját: jó lenne megértetni az emberekkel, hogy érdemes imádkozni.”
Az interjúban Rátóti Zoltán beszél arról, miért mondott le 2016-ban a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatói posztjáról, mit jelentett számára hívő emberként tavaly augusztusban 25 ezer ember előtt fellépni Csíksomlyón a Vidnyánszky Attila rendezte Csíksomlyói passió című előadásban (erről könyv is megjelent), valamint arról is beszél, hogyan helyezi el saját lelki útján a magyarföldi templomépítés folyamatát, amelynek ő volt a kezdeményezője.
A Rátóti Zoltánnal készült teljes interjú elolvasható a 777blog.hu oldalán.
 
 

(2019. február 25.)