Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Turné

A krokodilus Moszkvában járt

A krokodilus című előadással vendégszerepelt a Nemzeti Színház Oroszország egyik legpatinásabb teátrumában, a moszkvai Művészszínházban a III. Színházművészeti Biennálén. A rangos fesztivál versenyprogramjában a legjelentősebb orosz rendezők – Valerij Fokin, Adolf Sapiro, Rimas Tuminas, Jurij Butuszov, Szergej Zsenovacs, Robert Szturua, Grigorij Kozlov, Kama Ginkas, Dmitrij Krimov, Szergej Fedotov – munkái szerepeltek. A Nemzeti Színházból érkező A krokodilus a versenyen kívüli programban volt látható, amelybe jeles orosz rendezők külföldi munkáiból válogattak.

 

 

 

A Dosztojevszkij befejezetlen szatirikus novellájából készült darabot, amelynek ősbemutatója 2016 októberében volt Budapesten, Valerij Fokin, a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház művészeti vezetője rendezte. A darab egy kishivatalnokról szól, akit egy német mutatványos által idomított krokodil elnyel, és aki a fenevad gyomrában nem meghal, hanem onnan kezdi hirdetni tanait…

Az előadás a budapesti Nemzeti és pétervári Alekszandrinszkij közötti színházi
együttműködés keretében megvalósult Dosztojevszkij-keresztrendezés eredménye: miközben Fokin Budapesten 2016-ban A krokodilust állította színpadra, addig Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója ugyanebben az időben Szentpéterváron a Bűn és bűnhődést. Az ötórás darabot azóta is játssza az Alekszandrijszkij. A krokodilus tavaly sikerrel szerepelt a VI. Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum műsorán is.

– A színház nyelve univerzális, a színészek mindent értettek, igazi alkotómunka folyt a Nemzetiben – válaszolta a moszkvai turnén Fokin arra a kérdésre, hogy a budapesti rendezés közben – a tolmácsolás mellett – hogyan sikerült áthidalni a nyelvi akadályokat. Az orosz rendező elmondta, hogy a Nemzeti Színház részvevője lesz a jövő szentpétervári Színházi Olimpiának, amelyen mintegy harminc ország színtársulatai mutatkoznak majd be.

 

-ki

(2018. november 13.)