Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Új évad, a Kossuth-díjas Nagy-Kálózy, Seweryn, MITEM visszhang

Olvasnivalók a Nemzeti Magazin nyári számában

Két évad határán: Vidnyánszky Attila értékel. Bánk bántól Zsótérig – premierek, rendezők 2017/18. Kritikák a MITEM-ről: Osztovits, Horkay Hörcher, Kukorelly. Portréinterjú a friss Kossuth-díjas Nagy-Kálózy Eszterrel. A megtorlás színháza: a Nemzeti 57-ben. Emlékezés a 100 éve született Szörényi Évára.

 

A tartalomból:

Évadforduló

„Az előttünk álló évad előadásainak többsége nagy szerepeket, jó lehetőségeket kínál egy sor színésznek. A közönség döntő része is a színészekre kíváncsi, és történeteket szeretne látni a színpadon.” (Vidnyánszky Attila)

 

Premierek: 2017/2018

Bánk bán // Az ügynök halála // Figaro házassága // Házasság Palermóban // Úri muri // Szent szörnyetegek // Cseresznyéskert // Pogánytánc // Egri csillagok // Woyzeck // A gömbfejűek és a csúcsfejűek

Részlet a Faust-ból

MITEM

„Purcǎrete olyan a mai színházban, mint Fellini volt a múlt század közepén az olasz filmművészetben: csupa ötlet, sziporkázó humor és tragikus mélység. Utánozhatatlan fantázia, költőiség. Tükröt tart a mai világ elé...” (Osztovits Ágnes)

 

Kossuth-díj - Nagy-Kálózy Eszter

„Azt tudtam, hogy erre a pályára az ember magával viszi a tehetségét, az adottságait, a rátermettségét, az ösztöneit, de arról fogalmam sem volt, mi lehet a megtanítható része. Aztán rájöttem, hogy a színész holtáig tanul.”

Nagy-Kálózy Eszter  |  Fotó: Eöri Szabó Zsolt

56 a Nemzetiben

A fizikai leszámolás mellett a hatalom szellemi retorzióval is élt. A forradalomban részt vett művészek nem kaphattak vezető szerepeket, büntetésként 1956-ot elítélő színművek előadásain kellett fellépniük, s gyakran kapták azt a tanácsot, ideje volna nyilvánosan bocsánatot kérni az elárult dolgozó néptől. (Gajdó Tamás)

 

Ugron Zsolna színháznovellája

„Van egy író… Azt mondja, valószínűtlen színű szemem van, és nagyon sajnálja, hogy nincs kedvem vele megöregedni, és így valószínűleg el fog felejteni. Előadás után a büfében azzal vár, hogy ne bánkódjak, majd ő jobb szerepet ír nekem, és talán egy novellát is, majd még meglátja.”

Andrzej Seweryn  |  Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Andrzej Seweryn: Színpadon szolgálni

„Az én hitvallásom a szolgálat: a szerzőé, társadalomé. Akármennyire is iskolás vagy »kompromittáló« kifejezés manapság a szolgálat, teszek rá.”

 

 

A Nemzeti Magazin ingyenes kiadvány.

Megtalálható a Líra Könyvesboltokban,
és valamennyi szám online a Nemzeti Színház online magazinjában.

Kattintson itt!

(2017. június 14.)