Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Csomós Mari a Nemzet Színésze

"Megállt a szívem, a szó legszorosabb értelmében. De aztán továbbment. Nagyon örülök. Nagyon köszönöm a kollegáimnak" - mondta Csomós Mari, amikor értesült a hírről. Március 27-én délután alig több, mint fél órás tanácskozást követően hozták meg döntésüket a Nemzet Színészei: Csomós Marit választották maguk közé.

Almási Éva, Molnár Piroska, Haumann Péter, Bodrogi Gyula, Tordy Géza és Király Levente a színház igazgatói irodájában tanácskoztak, míg Törőcsik Mari, Máthé Erzsi, Cserhalmi György, Szacsvay László és Andorai Péter telefonon keresztül kapcsolódtak be a választásba. A tanácskozásra összegyűlt  színművészeket Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója köszöntötte.

Molnár Piroska, Haumann Péter, Almási Éva,  Tordy Géza, Bodrogi Gyula és Király Levente a döntés után | Foró: Eöri Szabó Zsolt

A Nemzet Színésze választás zártkörű esemény, melyen csak a tizenegy színművész vesz részt. Ma úgy döntöttek, hogy Berek Kati elhunytával Csomós Mari színművésznő legyen a Nemzet Színésze cím új birtokosa. A művésznőnek elsőként Vidnyánszky Attila gratulált telefonon, majd sorra a Nemzet Színészei is.

Csomós Mari sorrendben a 30. aki a címet viselheti. A Nemzet Színésze az a magyar színművész lehet, aki a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket ért el, betöltötte a 62. életévét és 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött. A cím halálig szól, egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig részesülnek a jelenleg havonta nettó 630 ezer forintos juttatásban.

A címet először Schwajda György, a Nemzeti Színház akkori főigazgatója adta át az első tizenkét művésznek 2000 augusztus 22-én.  

 

Csomós Mari
Fotó: Radnóti Színház

 

 

Csomós Mari

(Vajdácska, 1943. szeptember 25.) Kossuth-díjas és Jászai Mari díjas magyar színművész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 1961–1965 között végzett Simon Zsuzsa osztályában a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Friss diplomásként Veszprémbe szerződött, ahol 1968-ig volt tag.  1968–1971 között a kecskeméti Katona József Színház, 1971–1978 között a Szolnoki Szigligeti Színház, 1978 és 1983 közöt pedig a Nemzeti Színház tagja. 1983–ban a Katona József Színház alapító tagjainak egyike, 1994-ig tagja. 1994-től az Új Színházban szerepelt 1997-ig, azóta a Radnóti Miklós Színház tagja.

 


Díjai:
Jászai Mari-díj (1973)
SZOT-díj (1975)
Filmkritikusok díja (1975)
Kazinczy-díj (1977)
Érdemes művész (1978)
Aase-díj (1993)
Országos Színházi találkozó legjobb női alakítás díja (1996)
Kossuth-díj (1996)
Színikritikusok díja (1996)
Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában (1999)
Radnóti-díj (2003)
Vajdácska díszpolgára (2008)
Prima Primissima díj (2014)
Hazám-díj (2016)


 

***

 

Csomós Marit meglepetésként érte a hír, hogy őt választották a nemzet színészének. Mint a Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész az MTI-nek elmondta, hatalmas megtiszteltetés számára az elismerés.

    A Radnóti Színház társulatának tagja elárulta, hogy a délelőtti próba és az esti előadás között öltözőjében pihent, amikor a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila felhívta a hírrel, hogy őt választották a nemzet színészei a testületbe. 

Csomós Mari a budapesti Radnóti Színházban 2017. március 27-én | MTI fotó: Kallos Bea


    "Megállt a szívem, a szó legszorosabb értelmében. De aztán továbbment. Nagyon örülök. Nagyon köszönöm a kollegáimnak" - mondta, kiemelve, hogy azok szavaztak rá, akikkel együtt dolgozott. Almási Évával egy osztályba járt, Molnár Piroskát főiskolás kora óta ismeri, Máthé Erzsivel, Törőcsik Marival a Nemzeti Színház társulatánál volt együtt. "Mind istenített nevek, akik ezt megszavazták" - tette hozzá.
    Csomós Mari, akit Berek Kati helyére választottak a nemzet színészei, felidézte, hogy a február 26-án elhunyt színésznővel is játszott együtt a Nemzeti Színházban az Éjjeli menedékhelyben és az Új Színházban a Vérnászban.
    Mint mondta, zavarba hozta az elismerés, és ilyenkor felteszi magának a kérdést az ember, hogy megérdemli-e. "Azt tudom, hogy sokat dolgoztam, de nem egy címért tesszük a magunk dolgát, hanem a közönségért" - hangsúlyozta a színész, aki jelenleg Dosztojevszkij A játékos című művében próbál. A nagymama figuráját játssza, amelyet egykor Gobbi Hilda alakított a Katona József Színházban, és amelyet nehéz szerepnek érez. 
    A Radnóti Színházban jelenleg Wajdi Mouawad Futótűz című darabjában és a Lear királyban láthatja a közönség, az Örkény Színházban a Macskajátékban, a Rózsavölgyi Szalonban az Előttem az élet című előadásban játszik.
    Pályája fontos darabjai közül kiemelte G.B. Shaw Szent Johannáját, García Lorca Yermáját és Shakespeare A makrancos hölgyét, amelyekben a szolnoki Szigligeti Színházban szerepelt, a budapesti Katona József Színházban töltött időszakból Füst Milán Boldogtalanok című drámáját, amelyben Gobbi Hildával és Sinkó Lászlóval játszott, valamint A menekülés című darabot, amelyben Cserhalmi Györggyel dolgozott.
    Az Új Színház-beli évekből Csehov Ivanovját, Lorca Vérnászát, Szép Ernő Patikáját, Vörösmarty Csongor és Tündéjéből Mirigy szerepét idézte fel, a Radnóti Színházban eltöltött két évtizedből többek között Albee Nem félünk a farkastól című művét, valamint McDonagh A kripli című darabját emelte ki.
    "Mindent játszottam, a szerzőket is elég lenne felsorolni" - mondta Csomós Mari, akinek nevéhez több tucatnyi játék- és tévéfilmszerep is fűződik.

 

Budapest, 2017. március 27., hétfő (MTI)

 

A Nemzet Színészei mostantól: Törőcsik Mari (2000-től), Máthé Erzsi (2000-től), Király Levente (2006-tól), Bodrogi Gyula (2007-től), Tordy Géza (2008-tól), Haumann Péter (2010-től), Molnár Piroska (2011-től), Cserhalmi György (2014-től), Andorai Péter (2015-től) Szacsvay László (2015-től), Almási Éva (2016-tól).

(2017. március 27.)