Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Premier

November 12-én mutatja be a Nemzeti Színház Hobo A Gulag virágai című előadását

Szovjetunióba hurcoltak emlékéve

Földes László Hobo írásából és válogatásából készül előadás A Gulag virágai címmel a Nemzeti Színházban; a produkciót Vidnyánszky Attila rendezésében a Gulág-emlékév keretében mutatják be november 12-én.

A Gulágra hurcoltak verseiből, novelláiból, történeteiből Hobo által írt zenés monodráma pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a Gulág-emlékbizottság tagja elmondta: az emlékévet mintegy másfél évvel ezelőtt indították el és a jövő év elejéig fog tartani. "Az a célunk, hogy emlékeztessünk arra a 800 ezer magyar emberre, akiket a II. világháború végén, a II. világháború után hurcoltak el Magyarországról" - mondta, hozzátéve: áldozatuk olyan mértékű volt, hogy 70 évvel később is kötelessége a nemzetnek, hogy rájuk emlékezzen.

Kiemelte: a Gulag-emlékév keretében több mint 250 településen tartanak rendezvényeket. Mint mondta, igyekeznek minél több féle módon emlékezni, a fiatalok felé is üzenetet közvetíteni. A Gulag virágai-bemutató jól illeszkedik az emlékév sorozatába: azok számára, akiknek a zene nyelve, Hobo személyisége, vagy a Nemzeti Színház szakrális helyszíne fontos, közelebbivé válhat a Gulág-emlékév.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója elmondta: 15 éve dolgozik együtt Hobóval, 12 produkciót hoztak létre közösen. Kiemelte, hogy micsoda missziót hajt végre évtizedek óta Hobo, aki az elmúlt hetekben is 18 előadásos turnén volt Hargitától Partiumig, játszotta a Halj meg és nagy leszel című produkciót, József Attila- és Ady-estjét. Évente 130-170 előadást játszik ilyen formában - emelte ki.

A most készülő darabról elmondta: a Gulág-előadás ötlete már Debrecenben megszületett, hosszú előkészítő folyamaton vannak túl. Kiemelte: januárban Kárpátalján játsszák többször a darabot. Ennek az előadásnak is hosszú élete lesz, sok helyen látható majd szerte az országban és a külhoni területeken is.

Vidnyánszky Attila és HOBO 


Földes László Hobo előadóművész elmondta, hogy mindig is foglalkoztatta a téma, de az 1990-es években Viszockij megrázó dalain keresztül került még közelebb hozzá. Emellett 1965-ben olvasta Alexandr Szolzsenyicin Ivan Gyenyiszovics egy napja című regényét, amely a Gulagról szól, az 1970-es években pedig A Gulag szigetcsoport című könyvét. Azóta, 40 éve, állandóan foglalkozik a témával. Miután mindent elolvasott a Gulagról, elhatározta, hogy elmegy oda.

Felidézte, hogy az előadás dramaturgjával, Kozma Andrással utazott el Permbe, a 36-os tábor romjaihoz; ott döntötte el, hogy színdarabot ír a témáról. Mint fogalmazott, a látottak, hallottak tanulsága számára az volt, hogy a művészet az ilyen borzalmas körülmények között is megszületik, ezért lett A Gulag virágai az előadás címe. Úgy gondolta, nem a borzalmakról, a reménytelenségről ír, hanem inkább arról, hogy ilyen körülmények között is milyen barátságok, művészeti alkotások, versek, dalok születnek. "Néha egy korty is elég, hogy megismerjük milyen a tenger" - idézte, hozzátéve: ez a gondolat adta a bátorságot ahhoz, hogy amit ott látott, azt továbbadja.

Kozma András


Felidézte: abban a szobában is járt, ahol Vaszil Sztusz ukrán költő dolgozott egy présgépen. Ott hallotta a történetet, miszerint a felesége évente két napra meglátogathatta a költőt, Sztusz pedig a találkozásra készülve tűhegyes ceruzával, apró betűkkel leírta a verseit, összehajtogatva egy nejlonzacskóba tette és lenyelte. A Találkozások Házában természetes módon előkerült a kézirat, megtisztították, és a felesége is lenyelte, nehogy az ellenőrzésnél észrevegyék és így kivihesse a verseket. A versek kijutottak, megmaradtak. Ez a történet annyira megrázott, hogy akkor döntöttem el, hogy írok a témáról - mondta.

A Kaszás Attila Teremben látható előadásban Földes László Hobo, Rácz József és zenészként Pál Lajos szerepel. A produkció díszlet- és jelmeztervezője Olekszandr Bilozub.

Rácz József, Pál Lajos, Földes László Hobo


A darab története a második világháborúban játszódik. A szovjet hadsereg által megszállt területen megszületik egy kisfiú, akit családjával együtt a Gulágra hurcolnak, ahol mérhetetlen mennyiségű szenvedést és megaláztatást élnek át.

Az 1960-as években egy november hetedikei ünnepségre készülődnek a Perm-36-os lágerben. A rabokat felszólítják, hogy szereplőként vagy szerzőként vegyenek részt a műsorban. A Gulag virágai című előadás a fiú életén és a táborlakók november 7-ei előadásának történetén keresztül mutatja be a munkatábor borzalmas és ellentmondásos viszonyait. Elhangzanak a Gulag fájdalmas és gyönyörűséges, néha humoros versei, történetei, a kommunista realizmus csasztuskái, indulói és jelszavai, közben a néző elé tárul az a fantasztikus művészi teljesítmény, amelyet a Gulagra hurcolt emberek hoztak létre.

(MTI)

(2016. november 04.)